Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

"Море от ритми" отново е в Балчик

По­ве­че от 1 400 из­пъл­ни­те­ли от 16 об­лас­ти на Бъл­га­рия и от чуж­би­на участват във фол­клор­ния фес­ти­вал "Мо­ре от рит­ми", кой­то прев­зе­ма Бал­чик ве­че де­ве­та го­ди­на в праз­нич­ни­те септемврийски дни - от 20-и до 23-и сеп­тем­ври, съобщава "Радио Варна". На­цио­нал­но­то съ­би­тие от ми­на­ла­та го­ди­на пре­рас­на в меж­ду­на­род­но. В то­ва из­да­ние може да бъдат видени из­пъл­не­ния на бъл­гар­ски фол­клор от ру­мън­ски, ук­раин­ски и пол­ски със­та­ви. Те са по­ве­че от 500 ду­ши и ще дой­дат, за да се пред­ста­вят у нас, съоб­щи ар­тис­тич­ният ди­рек­тор Га­ли­на Гав­ра­ило­ва. Централният площад "21 септември" е основна сцена на фестивала.

Кон­кур­сна­та прог­ра­ма по тра­ди­ция има и съ­път­ства­ща - дет­ска хо­ро­те­ка, обо­га­тен дет­ски кът за оц­ве­тя­ва­не на фол­клор­ни но­сии и ап­ли­ки­ра­не на ше­ви­ци. В ули­ца­та на за­ная­ти­те ще се на­ре­дят и де­сет за­наят­чии от Ук­рай­на.

Фес­ти­ва­лът беше от­крит на 20 сеп­тем­ври с де­фи­ле на учас­тни­ци­те, а от 19.00 ч. след­ва кон­церт на вар­нен­ския ан­сам­бъл "Оде­сос" с ръ­ко­во­ди­тел Ра­дос­лав Ива­нов.

"По на­ша по­ка­на, на 22 сеп­тем­ври по обяд, на сце­на­та на фес­ти­ва­ла ще бъ­де про­жек­ти­ран 30-ми­нут­ният филм "Та­зи ба­ба", де­ло на Бъл­гар­ския кул­ту­рен цен­тър в Сиа­тъл. Глав­ният ге­рой на фил­ма, ба­ба Пен­ка, съ­що ще бъ­де в Бал­чик. Ин­те­ре­сен филм за ед­на бъл­гар­ка, коя­то отиш­ла в Аме­ри­ка да гле­да вну­ци и от­кри­ла, че мо­же да пее на­род­ни пес­ни", спо­де­ли Гав­раи­ло­ва: 

И то­ва из­да­ние на фол­клор­ния фо­рум ще бъ­де из­лъч­ва­но на жи­во он­лайн.

Кон­кур­сна­та прог­ра­ма в раз­лич­ни­те раз­де­ли на фол­клор­но­то твор­чес­тво ще бъ­де съ­път­ства­на от три ате­лие­та - "Сце­нич­на раз­дум­ка", "Пес­ни", "Хо­реог­раф­ска ком­по­зи­ция". Во­ка­лен пе­да­гог от­но­во е Да­фин­ка Да­мя­но­ва - пре­по­да­ва­тел в му­зи­кал­но­то учи­ли­ще във Вар­на и един от гла­со­ве­те на ан­сам­бъл "Мис­те­рия­та на бъл­гар­ски­те гла­со­ве", хо­реог­раф е Мар­тин Моч­ков, а за сце­нич­на­та раз­дум­ка от­го­ва­ря проф. Ни­ко­лай Ни­ков. "До­ба­вих­ме още един член на жу­ри­то, тъй ка­то т.г. заяв­ки­те за песни са мно­го - доц. д-р Галя Петрова-Киркова. Жу­ри в пет­чле­нен със­тав ще оце­ня­ва око­ло 170 сце­нич­ни изя­ви, обоб­щи ръ­ко­во­ди­те­лят на фес­ти­ва­ла. Останалите членове са проф. д-р Даниела Джене­ва, проф. д-р Антон Ан­до­нов, д-р Данислав Кехайов, проф. д-р Николай Ников.

Фол­клор­ният фес­ти­вал "Мо­ре от рит­ми" се ор­га­ни­зи­ра от Сдру­же­ние "За Бал­чик" с из­клю­чи­тел­на­та под­кре­па­та на Об­щи­на Бал­чик под пат­ро­на­жа на кме­та Ни­ко­лай Ан­ге­лов  и съ­дей­ствие­то на пар­тньо­ри и спон­со­ри. Учас­тни­ци­те ще се със­те­за­ват в 6 раз­де­ла: Ав­тен­ти­чен фол­клор - тан­ци, пес­ни, об­ре­ди, но­сия; Сце­нич­на раз­дум­ка; Об­ра­бо­тен фол­клор - тан­цо­ви със­та­ви, хо­ро­ве; На­род­но пее­не - ин­ди­ви­дуал­ни из­пъл­не­ния - про­фе­сио­на­лис­ти и лю­би­те­ли, ка­мер­ни фор­ма­ции; Клу­бо­ве за на­род­ни хо­ра; Меж­ду­на­род­ни.

Де­ве­то­то из­да­ние на "Мо­ре от рит­ми" ще връ­чи оби­чай­ни­те спе­циал­ни наг­ра­ди  - за съх­ра­ня­ва­не на ав­тен­ти­чен фол­клор, най-го­лям и ма­лък учас­тник, най-ар­тис­ти­чен и мно­гоб­роен ко­лек­тив, най-лич­ни мо­ма и мо­мък, хо­реог­раф, во­ка­лен пе­да­гог. Наг­раж­да­ва­не­то и зак­ри­ва­не на фес­ти­ва­ла с га­ла­кон­церт ще се със­тои на 23 сеп­тем­ври от 10,00 ч. на пл. “21 сеп­тем­ври”.

c