Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Каварна става част от Световния пробег на мира

Каварна ще стане част от най-дългата мирна щафета - Peace Run, на 29 септември, съобщиха от спортната дирекция на общината. Световният пробег на мира ще премине през града с горящ факел, символ на обединение и укрепване на идеалите за мир по света.

Деца, възрастни, спортисти и всеки, който желае, ще има възможност да тича или просто да повърви с факела на мира, който ще пристигне в Каварна в 11:30 часа на паметник "Защитата на Каварна". Пробегът ще премине през централната ул. "България" и ще продължи през пешеходната зона до административната сграда на Община Каварна, където маратонците ще бъдат посрещнати с официална церемония.

Тази година "Пробега на мира" тръгва от град Свищов, а Каварна ще бъде първият морски град, през който ще премине.

Щафетата с жив огън пресъздава символиката на предаването от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към стремежа за мир. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство.

Спортното събитие съществува от 1987-а година, като негов основател е индиецът Шри Чинмой. За този период са изминати 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запалена факла с послание за мир.

Част от популярните факлоносци са били Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости. /БТА

c