Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Библиотеката в Добрич получи като дарение пчели - роботи за забавно програмиране

По проект "Генерация Код" на Фондация "Глобални библиотеки-България", по грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането, със старта на учебната година Регионална библиотека „Дора Габе” получи дарение от шест броя програмируема интерактивна играчка Пчела робот (Blue-Boot, Bee-Bot) и цветни подложки от винил за работа с тях.

Библиотеката ще зарадва малчуганите от 4 до 8 години сами да програмират действията на пчеличките. Забавното обучение освен формиране и затвърдяване на знания, ще даде възможност за надграждане на пространствената ориентация на децата и ще провокира тяхното логическо мислене. Действията на пчеличката се задават с помощта на няколко бутона, разположени върху горната повърхност на играчката, които са достатъчно ясно означени, за да предложат изключително опростен интерфейс за общуване с детето и дават възможност за програмиране на 40 стъпки. Управляемата играчка подпомага дейността на детския учител в посока интегриране на нови технологии и методи на работа.

В рамките на Европейската седмица на програмирането, която през 2019 г. ще бъде от 7-ми до 20-ти октомври 2019 г. в библиотеката ще се проведат образователни занимания с деца на възраст от 4 до 8 години.

За децата от 8-14 години библиотеката предлага занимания по забавно програмиране с роботите Финч, дарени също от Посолството на САЩ чрез Фондация "Глобални библиотеки-България".

Библиотеката е отворена за сътрудничество с детски градини и училища след предварителна заявка. Телефон за контакт: 058 / 602574, сектор Работа с деца

c