Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 1 800 лева дариха за лечението на Алекс от СУ “Л. Каравелов” в Добрич

1 825 лева са събрани в подкрепа на лечението на Александра Кръстянина от Варна в СУ „Любен Каравелов” в Добрич. Парите бяха набрани в рамките на кампанията „Дарение вместо цвете”, обявена от родителите  на детето, в която учебното заведение се включи. Педагозите от СУ „Любен Каравелов” призоваваха учениците и родителите в първия учебен ден да дарят паричките, които са предвидили за букети, за благородната кауза. Събирането на средства обаче продължи през цялата седмица. Днес парите са преведени по сметката на Алекс.

Това не е първата благородна инициатива, в която се включват ученици, родители и учители от СУ „Любен Каравелов”. На 24 май т. г. педагозите от учебното заведение също се отказаха от букетите си и средствата бяха дарени за болно момиче от Добрич. Те бяха предоставени на Ева, която е прикована на легло след катастрофа през 2011 година, а за нея се грижи майка й Надежда, прекарала инсулт. Към инициативата на педагозите от СУ „Любен Каравелов” на 24 май се присъединиха и СУ „Свети Климент Охридски“, ЧОУ „Мария Монтесори“ и ОУ „Христо Ботев“ в Добрич. Така за Ева и нейната майка бяха събрани над 3 000 лева.

Александра Кръстянина е родена с рядката диагноза “Фибуларна хемимелия” – пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани глезен и стъпало. През лятото на миналата година е претърпяла корекция на глезена, изправяне на тибията и удължаване на крака с 5 см. Операцията е извършена в САЩ от най-добрия специалист в света в тази област – д-р Пейн. След преглед през април т. г. лекарят е преценил, че второто удължаване трябва да се направи когато е на 4 години и половина-5, за да може като тръгне на училище да е долу-горе с равни крачета. Родителите на Алекс са обявили сумата, необходима за две удължавания и за спиране на растежа, тъй като не се знае кога ще се наложи да бъде направено третото удължаване. В момента в сметката на Алекс има 200 000 лева, трябва да се съберат общо 750 000, т. е. повече от половин милион лева.

c