Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изработка на хляб и ролята на насъщния представят в Добрич

Детски работилници, изнесени арт ателиета и фолклорни танци от Добруджа посрещнаха добричлии днес във второто издание на фестивала „Хлябът, който ни свързва“. Още от 10.00 ч. на откритата сцена на площад "Свобода" и пространството около нея беше изпълнено с граждани и гости на Добрич. Организаторите са предоставили възможност на посетителите да се включат в експериментални работилници, където се демонстрира мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи.

С добруджанска фолклорна програма, във фестивала вземат участие младите изпълнители от Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Танцова студия „Добрич“ с главен художествен ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев. Изпълнителите от Фолклорен ансамбъл „Златна Добруджа“ с гл. худ. ръководител Коста Георгиев, които представят своя музикална продукция, също са част от програмата на фестивала.

Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа, като част от българската национална идентичност. В експерименталните работилници, аниматори демонстрират пред гостите на фестивала съществената роля на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане и Съвремие. С помощта на специалисти, пред посетителите се представят възстановки на ежедневни и празнични ритуали и обреди. Желаещите имат възможността да се включат в изработката на свой хляб и да си тръгнат с колоритен спомен от фестивала. 

Второто издание на фестивала „Хлябът, който ни свързва“, се организира от Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Художествена галерия – Добрич.

c