Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Възрастна жена от Добрич почина от западнонилска треска

Жена на 87 години от Добрич почина в Инфекциозно отделение на болницата от западнонилски енцефалит – усложнение на западнонилска треска, научи Про Нюз Добрич. Информацията ни бе потвърдена от изпълнителния директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев.

За нови два случая на западнонилска треска, които са потвърдени в специализираната референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи на 16 септември директорът му проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от 24chasa.bg. Пациентите са мъж на 42 години от София и 87-годишна жена от Добрич. Заболелите са приети в болница с характерните симптоми на засягане на централната нервна система. Лечебните заведения са изпратили материали за изследване и вирусолозите на НЦЗПБ са доказали, че причината е тежко протичане на западнонилска треска.

С двата нови лабораторно доказани случая заболелите в страната за това лято от западнонилска треска стават 8.

За Про Нюз Добрич д-р Байчев обясни, че в болницата в Добрич все още не са пристигнали на хартиен носител резултатите от кръвния серум от жената, който е изпратен за изследване в НЦЗПБ. От медиите, които цитират проф. Кантарджиев, лекарите в Добрич научили, че диагнозата западнонилска треска при добричлийката е потвърдена. В болницата жената постъпила с енцефалит, състояние, което трудно може да се повлияе. За случая е сезирана Регионалната здравна инспекция, каза още изпълнителният директор на МБАЛ.

Вирусът на западнонилската треска има трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари, съобщава puls.bg. Повечето хора, заразени с вируса „Западен Нил”, или не развиват симптоми, или имат само леки такива, като треска и леко главоболие. Въпреки това, някои развиват животозастрашаваща болест, която засяга главния и гръбначния мозък.

Леките симптоми на инфекция с вируса „Западен Нил” обикновено отшумяват сами. Но тежките симптоми, като силно главоболие, треска, дезориентация или внезапна слабост, изискват незабавно внимание.

Наличието на комари, където съществува вирусът „Западен Нил”, увеличава риска от заразяване.

Какви са симптомите на Западнонилската треска?

Около 20% от хората развиват инфекция, която протича леко. Честите признаци и симптоми на заболяването включват:

  •     Треска
  •     Главоболие
  •     Болки в тялото
  •     Повръщане
  •     Диария
  •     Умора
  •     Кожен обрив

При по-малко от 1% от заразените хора вирусът причинява сериозна инфекция на нервната система, включително възпаление на мозъка (енцефалит) и на мембраните на главния и гръбначния мозък (менингит).

Симптомите може да включват:

  •     Висока температура
  •     Силно главоболие
  •     Вратна ригидност
  •     Дезориентация или объркване
  •     Ступор или кома
  •     Тремор
  •     Припадъци
  •     Частична парализа или мускулна слабост

Симптомите на Западнонилската треска обикновено траят няколко дни, но признаците на енцефалита или менингита могат да се задържат в продължение на седмици или месеци. Мускулна слабост може да персистира.

Какви са причините за Западнонилската треска?

Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Вирусът „Западен Нил” причинява зоонозна инфекция с природноогнищен характер и има трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари, което означава, че се разпространява сред хора и животни чрез комарите, които пренасят заразата. Комарите се заразяват от инфектираните птици. Болестта не се разпространява от директен случаен контакт със заразен човек или животно.

Повечето инфекции с вируса „Западен Нил” се появяват по време на топло време, когато комарите са активни. Инкубационният период - времето между момента на ухапването от заразен комар и появата на симптоми на заболяването, варира от два до четиринадесет дни.

Вирусът „Западен Нил” е разпространен най-вече в Африка, Близкия Изток, Европа и Северна Америка.

c