Култура

“Цигуларката на Бога” – театралният пясъчник на Доротея Тончева и Стефан Цанев

На 26 септември /четвъртък/ . от 18 часа в салона на НЧ ,,Съгласие-1890’’ в Каварна излиза на сцена най-новата пиеса на Стефан Цанев – театралната поема „Цигуларката на Бога“, под режисурата на Мартин Киселов. Текстът е написан специално за актрисата Доротея Тончева, която изпълнява ролята на световноизвестна цигуларка, в партньорство на сцената с младия актьор Петър Петров.

Последната новела на Стефан Цанев е написана специално за Доротея Тончева, която отново се завръща на театрална сцена. Партнира й младият актьор Петър Петров. Текстът не е просто философия на едно творческо и житейско единство, той е провокация и съзерцание на тихата, дълбока мъдрост, наречена Стефан Цанев и Доротея Тончева.

„Текстът има „зверски“ заряд за всеки човек, на когото изкуството му е присърце. В спектакъла една цигуларка през цялата вечер говори на един художник, който ѝ рисува портрет. Но това, за което говори, са реално, според мен, впечатленията, мислите, заключенията, цял един творчески живот на Стефан Цанев – един вид поглед назад, обединяване на нещата, които са го развълнували, а със сигурност които вълнуват и Доротея“, казва Мартин Киселов.

„Темата в спектакъла е за хората на изкуството, които са осенени по някакъв начин свише за това трудно нещо, наречено изкуство, което изисква много саможертва, изисква отдаване, труд, труд, труд, много труд. И чрез тази пиеса ние правим своя реверанс към хората на изкуството и изказваме нещата, до които сме се докоснали – къде положителни, къде негативни… В този спектакъл са събирателните образи на много хора, които са минали през живота ни и са оставили някаква следа, диря в душата ни, като големи личности“, споделя актрисата Доротея Тончева.

Режисурата и сценичната среда са поверени съвсем неслучайно в талантливите ръце на Мартин Киселов, под чиито поглед всеки спектакъл придобива особен театрален живот и внушение.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *