Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Първи час по Родолюбие за ученици от Добрич, пред паметника на Хан Аспарух

Преподавателите на третокласниците в добричкото Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, са решили да проведат първият урок по предмета „Човекът и обществото“ за възпитаниците си, пред паметника на Хан Аспарух, споделиха от ръководството на учебното заведение.

На 20-ти септември от 14,15 часа, третокласниците заедно със своите преподаватели ще започнат вълнуващото си пътуване по своя нов учебен предмет „Човекът и обществото“. Според учителите от добричкото училище, паметникът на хан Аспарух в град Добрич е най-подходящото място за тази цел.

Ето какво споделиха от ръководството на учебното заведение: "Вярваме, че този вълнуващ урок по родолюбие, преклонение пред величието на родната ни история, пред знайните и незнайните й творци и пред миналото на нашия древен и храбър народ ще се превърне в незабравимо преживяване за малките любознателни възпитаници на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Добрич.

…“Живот ти даде - не забрава,

на цветя, поляни, планини.

на един народ и основа държава,

за да пребъде и до наши дни!...“

из „Балада за хан Аспарух“

от Валентин Желязков

Част от онова, което преподавателите ще научат възпитаниците си по време на техния първи час по новия предмет, е че монументалният комплекс, сътворен от архитекта Иван Николов и скулптора Величко Минеков, е най-големият в родината ни посветен на бележития ни владетел. Открит е през 1981 год. по повод честванията на 1300 год. от основаването на съвременна България. През 2010 год. в рамките на кампанията „Избери символ на своя град“ паметникът е избран за символ на град Добрич,

c