Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хиляди декари горяха в Добруджа, викани са допълнителни екипи от огнеборци

Хиляди декари горяха вчера при пожари в цялата област Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Както още снощи писахме, Димитров определи пожарната обстановка в областта като критична. В профила си в социалната мрежа той призова да не се палят стърнища и треви. И посочи, че всички пожарни автомобили са по полетата и горите и че ако това продължи няма да има кой да се отзове на пожари в домовете ни. „Проявете малко съвест!”, апелира огнеборецът.

Вчерашният ден беше най-натовареният от началото на годината, посочи комисар Димитров. По думите му 15 екипа са гасили стърнища, суха тревна растителност в полета и в гори. Най-критично е било положението до генералтошевското село Конаре и край добричкото Одърци. В гасенето са се включили служители на горските стопанства и граждани. Особено голяма помощ получихме от горските стопанства, те стояха с нас до края, посочи директорът на РД „ПБЗН”.

Дарин Димитров обясни, че на дежурство в област Добрич са обикновено по 10-тина екипа. Когато обстановката е критична като вчера, се налага включване и на служителите, които по график са на повикване, за да помогнат в гасенето на пламъците. Вчера се е наложило да събират служители на повикване от Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Добрич.

Причините за пожарите са в процес на изясняване, днес се извършват огледи от огнеборци и служители на горските стопанства. По думите на Димитров причините за големия брой пожари са високите температури във вчерашния ден, както и продължителното засушаване. Очаква се в ранния следобед да завали дъжд, дано да ни помогне, изрази надежда шефът на пожарната.

c