Водещи новини Общество

Желяз Андреев от Добрич е свален от издирване от Интерпол

Свалена е червената бюлетина на Интерпол от Желяз Андреев от Добрич, съобщи dir.bg. Това стана ясно по време на негов брифинг в Министерския съвет, където е получил официално документа, с който става напълно свободен.

“За пореден път искам да благодаря на приятелката ми, на семейството си, на приятелите и на г-н Цацаров, на г-н Борисов, на всички министри и институции, които застанаха зад мен и показаха, че държавата може да защитава своите граждани. Оставих зад гърба си може би най-големия проблем в живота си”, каза Андреев и добави: “Искам да благодаря и на обществото, без което нямаше да се чувствам така силен и уверен за изхода от тази ситуация”.

Припомняме, че Желяз Андреев бе арестуван в Добрич на 7 април 2018 година и в продължение на няколко дни делеше една килия с петима арестанти. Той бе издирван въз основа Заповед за арест, издадена на 21.10.2016г. от Областен съд на Южен окръг Флорида, САЩ, по обвинения в „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго – в шест случая“, квалифицирани като престъпления, наказуеми по законите на САЩ с лишаване от свобода до пет, респективно – до двадесет години. Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях, сред които и Желяз Андреев, са българи. Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. За случаят стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Според разследването Араш Каби, който има два паспорта – ирански и френски, е управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics. През декември 2017 г. братята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им.

Арестът на Желяз Андреев бе последван от протести, както в Добрич, така и на други места в страната. Институциите също се заеха с казуса. Започнаха преговори между България и САЩ. Въпросът бе поставен от премиера Бойко Борисов пред министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, при посещението му в София. През октомври 2018 г. американското правителство оттегли искането за екстрадация на Андреев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *