Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Желяз Андреев от Добрич благодари на държавата и на обществото за свободата си

„За пореден път искам да благодаря на приятелката ми, което беше до мен от началото на този проблем, на семейството, на приятелите ми, естествено, на държавните институции, на г-н Цацаров за усилията, които е положил, на г-н Борисов, на всички министри, които застанаха зад мен и показаха, че това е поредният случай, в който държавата може да защити своите граждани. Също така искам за благодаря на обществото, без което аз нямаше да се чувствам така силен, така уверен в позитивния, в положителен изход от тази ситуация”.

Това каза на брифинг в Министерски съвет Желяз Андреев от Добрич. Както Про Нюз Добрич вече писа, днес стана ясно, че е свалена червената бюлетина на Интерпол за издирването му.

Преди брифинга Желяз Андреев участва в среща с министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. На нея обвинител №1 припомни какво е постигнато до момента: Оттеглена е молбата за екстрадиция в САЩ благодарение на комбинираните усилия – политически, юридически, както и непредяваването на искания за екстрадиция на колегите на добричлията. „Ситуацията, в която обаче се намирахте, беше такава, че на практика Вие не можехте да си позволите да отидете дори в една съседна страна, защото знаете какво ви чака”, каза Цацаров. Той  обясни, че Желяз Андреев и колегите му „са прекратени от международно издирване по молба на Интерпол-Вашингтон, като причина за прекратяването е: заповедта за задържане не е валидна”. „С оглед на новопостъпилата информация лицата са снети от общодържавно издирване в системата на МВР. Казано по друг начин – и последната пречка вече е премахната”, каза Цацаров.

Пред журналисти Желяз Андреев обясни, че е поканен на срещата в Министерски съвет, за да да получи официален документ за свалянето на червената бюлетина към него. Това е най-хубавата новина от известно време насам, каза развълнуван и усмихнат Желяз Андреев. „Вече съм свободен човек!”, допълни той.

c