Водещи новини Култура

Стоян Господинов: Званието „Почетен гражданин на Добрич” е комплексна награда

„Приемам удостояването със званието „Почетен гражданин на Добрич” като комплексна награда. Защото през годините всички кметове, кметски екипи, общински съвети, председатели на Общински съвет, колеги, всички родители, които са водили децата си при мен, са ми давали възможност да работя, да творя, да се развивам”, сподели новият Почетен гражданин на Добрич Стоян Господинов. По решение на Общинския съвет в Добрич той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Добрич” за 2019 г. Отличието ще му бъде връчено на тържествената сесия на Общинския съвет на 25 септември, когато се отбелязва Денят на Добрич.

„Без кметските екипи и общинските съвети е трудно да работиш, защото са ми създавали тези прекрасни условия, в които да работя с ансамбъла и детската студия. Сам това е невъзможно да постигнеш. Спонсорите също оказват огромно влияние върху развитието и за тази награда, защото те спомагат за осъществяване на творческия замисъл, който си имал, да облекат изпълнителите в определени костюми, да подпомогнат осъществяването на множеството турнета, които сме правили, концертите, които тук сме осъществявали”, каза още главният художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”. По думите му, наградата е факт и, благодарение на артистите, които защитават своята творческа идея. Голяма роля играят също децата и родителите.
Номиниран е пет пъти, но преди  е отказвал името му да стигне до  обсъждане. „Защото все го чувствах като лична награда. С течение на времето нещата узряха и сега приемам отличието като комплексна награда”, сподели Стоян Господинов.

Предложението да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Добрич за 2019 г.” е направено от Инициативен комитет. В него са се включили много родители на деца, които са танцували при него, сред които депутатът Даниела Димитрова и общинския съветник в община Добричка Генади Ганчев. Подкрепа е получил от преподаватели, колеги-хореографи, от хора с различни професии – има банкер, пастор, медицински специалисти и др.
На въпрос как приема отличието Почетен гражданин на Добрич в сравнение със „Златен век”, Стоян Господинов споделя: „Лично аз не деля наградите, защото всяка институция дава определеното отличие, награда. Не ги деля, защото това са най-високите награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Кристално огърлие, на Министерство на културата – Златен век с печата на Симеон Велики, на Община Добрич – с почетното звание на град Добрич. Всяка награда си има своите достойнства”.

Стоян Господинов Стоянов е роден през 1957 г. в с. Житница, област Добрич Основното си образование завършва в родното си село. Средно образование завършва в Селскостопански техникум “Добруджа”, гр. Силистра през 1976 г. Танцува от 8-годишен – първо в родното си село Житница, а след това в Ансамбъла на селскостопански техникум „Добруджа” в гр. Силистра.

През 2000г. завършва висшето си образование във ВСУ “Черноризец Храбър” гр. Варна, специалност Българска народна хореография.         Повече от 50 години на сцената г-н Стоян Господинов Стоянов съхранява и популяризира българския фолклор и българските традиции. Неговата творческа дейност неизменно е свързана с Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, в който работи над 42 години, с него е свързан житейският и професионалният му път.

Постъпва в ансамбъла през 1976 г. като артист-балетист, до 1998 г. Главен художествен ръководител на ПФА “Добруджа” е от 2001 г. Със своето изкуство ръководеният от Стоян Господинов професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” е признат за един от най-добрите представители на фолклорния жанр в България. Той се отличава с неповторим маниер на музициране, специфичен за добруджанския фолклор, естествените и красиви гласове на певиците, които продължават богатата песенна традиция на Добруджа, с отлични и професионално подготвени изпълнители от танцовия му състав. Сред достойнствата на изпълнителите на ПФА „Добруджа” е и факта, че те с лекота претворяват фолклора от всички етнографски области на България. Със своите хиляди концерти ПФА „Добруджа” участва активно в концертния живот на Добруджа и България. На неговото вълнуващо изкуство се радват зрителите от десетки страни – Белгия, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Ирак, Нигерия, Китай, Холандия, Швейцария и много други. След изпълненията на Добруджанските артисти залите са отеквали от нестихващи аплодисменти на омагьосаните зрители.

Освен с ПФА „Добруджа”, с който е свързана трудовата дейност на Стоян Господинов Стоянов, той работи с още много фолклорни формации –  ПФТС „Добруджа“, ФА „Бизоне“ – Каварна, Клуб за автентичен фолклор „Добруджа“, ФА „Българка”- Шабла, ансамбъл „Радуга”, с. Каменка, Украйна. И те неизменно се нареждат на първите места сред най-добрите у нас и по света.

Той създава Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” и вече 35 години работи упорито и с отдаденост с десетки хиляди деца от няколко поколения от Добрич, за да се запазят и популяризират хилядолетните български обичаи и традиции. Дарява щастие и надежда на талантливите деца на Добруджа, учи ги да носят магията на българския национален фолклор в сърцата си и да продължават да доставят радост със своите музикални, певчески и танцови изпълнения. Сред настоящите изпълнители от студията вече има внуци на първите участници. Благодарение на работата му с децата изгражда достойни личности, научени на труд, отдаденост, екипност и любов към род и Родина. Защото малка част от тях продължават професионално да се занимават с фолклор, но всички те се реализират като добри и успешни българи, които ценят традициите.

Вече 37 години Стоян Господинов Стоянов поддържа приятелски връзки с Широ Ишизака и Ириса Наото, която е ръководител на ансамбъла за български фолклорни танци “Кога”. Всяка година те идват, за да се учат от него на български народни танци, а при посещенията си в Япония той е научил да танцуват хола и ръченица стотици японци. В класовете му участват хора на възраст от 16 до 95 години.

Отново на доброволни начала работи вече 25 години с бесарабските българи от ансамбъл „Радуга” в с. Каменка, Украйна. Целият репертоар на ансамбъла, който участва изключително успешно в много концерти и фестивали, е поставен от именития хореограф от Добрич.

Г-н Стоян Господинов Стоянов е носител на уникалната българска духовност, пазител на българското народно творчество и носител на най-скъпото наследство на един народ – неговата идентичност.

Стоян Господинов Стоянов е носител на многобройни награди като артист-балетист -„Златна лира“ и „Кристално огърлие“  на Съюз на българските музикални и танцови дейци, както и като ръководител на ПФА „Добруджа” и ПФТС „Добруджа”  – „Златна лира“ и „Кристално огърлие“, „Златен век с печата на Симеон Велики“, Златна значка, „Златната кобилица“, Голямата награда на Община гр. Добрич, Почетен знак и диплом на ЦИОФФ и др.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *