Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С богата програма честваме Деня на Добрич – 25 септември

Наситена със събития е програмата на Община Добрич за честване на 25 септември – Ден на град Добрич, и 79 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.

Проявите ще започнат на 21 септември, когато от 10 до 17 часа на площад „Свобода” ще се проведе хляб фест „Хлябът, който ни свързва“. Организатори са Общината, Регионалният исторически музей и Художествената галерия. На 21 и 23 септември от 10 до 17 часа ще се проведат Дни на отворени врати в Художествена галерия в Добрич. Те са по повод Европейските дни на наследството „Изкуства и развлечение“ – инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Дни на отворените врати ще проведе и Регионалният исторически музей - на 21, 22 и 23 септември. От 9 до 18 часа гражданите и гостите на града ще могат да посетят Археология, Етнографската къща, дом-паметник „Йордан Йовков“, Музея в градския парк „Св. Георги“. Дните на отворените врати в РИМ са посветени на същата европейска инициатива, както и на 22 септември – Ден на независимостта на България.

Премиера на спектакъла „Вълкът и седемте козлета“ на държавен куклен театър „Дора Габе“ в Добрич ще се състои на 23 септември от 18 часа. Драматизацията е на Теодора Попова-Лазарова, режисьор е Даниела Христова. Участват актьорите Теодора Желева, Росен Радев, Валентин Иванов. 

Няколко са празничните прояви на 24 септември. От 13 часа в огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои премиера на книгата „100 години футбол в Добрич“ от Илия Кишишев и Петър Петров. Тя ще бъде представена Невяна Христова. От 18.30 часа на площад „Свобода” ще се проведе традиционният Зумба маратон, организиран от клуб „Алегрия“ с ръководител Стоян Стоянов. От 18.30 часа в огледална зала „Нели Божкова“ концерт ще изнесе Български камерен оркестър-Добрич с диригент Алексей Измирлиев. Премиера на спектакъла „Боряна“ от Йордан Йовков на Драматичен театър „Йордан Йовков“ ще се състои от 19 часа. Режисьор е Стефан Спасов. Участват актьорите Велизара Петкова, Владимир Трендафилов, Красимир Демиров, Филип Янев, Валери Марков, Валентин Андреев, Димитър Петров, Любов Николова, Татяна Христова.  На 24 септември ще се проведе Ден на безплатен абонамент в регионална библиотека „Дора Габе“.

Честванията на 25 септември ще започнат в 9 часа във Военното гробище-музей с панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа и поднасяне на цветя. Инициативата „Попитай ме за… Добрич”, чиято цел е популяризиране на туристически обекти в града, ще се състои в АЕМО „Старият Добрич“, дом-паметник „Йордан Йовков“, Етнографска къща, Паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година.

Тържественото заседание на Общинския съвет ще е от 10.30 часа в концертна зала „Добрич”. Празничен концерт „Приказки за Добруджа” ще изнесат от 12 часа Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и  Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. От 16 часа в градския парк „Свети Георги” ще се състои концерт стари градски шлагери  и патриотични песни „Обичам те, Добрич”. В него ще участват „Добрич” при народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” с ръководител Валентин Георгиев, хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител Атанас Генчев, и състав „Армеец“ при НЧ „Йордан Йовков-1870 година” с ръководител Славка Добрева. Още два концерта ще радват добричлии в празничния ден – на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов от 17.30 часа в градския парк „Свети Георги” и на Веско Ешкенази и Плевенската филхармония от 19 часа в зала „Добрич”, които ще представят Годишните времена на Вивалди и произведения на Пиацола.

Традиционният празничен поп-рок концерт „Здравей, Добрич“ ще е от 19 часа на площад „Свобода”. В него ще участват талантливи изпълнители от добрички школи – арт-център „Палитра” с директор Иван Иванов, спортен клуб „Алексия“ с ръководител и хореограф Севдалина Мавродиева-Нейкова, студио за поп-рок певци „Сарандев” при общински младежки център” Захари Стоянов” с вокален педагог Елена Карабельова, СУ „Свети Климент Охридски” с вокален педагог Милена Пеева, хип-хоп формация „NNS CREW” с ръководител Миглена Георгиева, балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова. На сцената ще излязат и Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени. Водещ на концерта „Здравей, Добрич” ще е Дамян Попов.

На 25 септември ще бъде обявена интерактивната образователна игра „Търси се Добруджа“. От 10 до 18 часа пред Пощенска банка ще се проведе Празничен фермерски пазар.

Две изложби на общински младежки център „Захари Стоянов” могат да бъдат разгледани до края на септември. „Старите къщи на Добрич“ от фонда на Младежкия център е експонирана във фоайето му. Изложба текстил „Вдъхновения и традиции“ на ателие „Палитра“ с ръководител Галина Върбанова е подредена в Областна администрация.

c