Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Проверяват лекарствата с ранитидин заради съмнение от замърсяване

По информация на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването Проверката се налага заради съмнение от възможна контаминация с нитрозамини в активните вещества, от които са произведени някои лекарствени продукти. Данни за възможно замърсяване на ранитидин-а са предоставени от частни лаборатории извън територията на Европейския съюз.

В свое съобщение ЕМА изрично подчертава, че за момента няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти. Пациентите, които ги употребяват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от техния лекар или фармацевт. Добре е пациентите да имат предвид, че съществуват и други лекарствени продукти, които се използват за лечение на същите страдания като ранитидин, включително по-нови поколения лекарствени продукти. Следва да се има предвид също, че десетки години при потреблението на ранитидин, няма данни за вредно въздействие, уточняват от МЗ.

В момента аптекарската мрежа в България предлага следните лекарствени продукти, съдържащи ранитидин:

  • Ранитидин Софарма 150 мг филмирани таблетки;
  • Ранитидин Софарма 300 мг филмирани таблетки;
  • Ранитидин Софарма 20 мг/мл-2 мл, инжекционен разтвор;
  • Ранитидин Акорд 150 мг филмирани таблетки;
  • Ранитидин Акорд 300 мг филмирани таблетки.

От 2010 г. до настоящия момент в ИАЛ няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.


Уточняваща информация:

Притежателите на разрешения за употреба носят отговорност за качеството на произвежданите от тях лекарства,  включително качеството на всяка партида от окончателния лекарствен продукт и качеството на активното вещество, от което произвеждат и всички други вещества, които влагат в продуктите.

Понастоящем предстои Комитетът за оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина (СНМР) към ЕМА да оцени цялата налична научна информация относно присъствието на нитрозамини в лекарствените продукти, която да  предостави на националните лекарствени агенции.

Освен това СНМР ще изработи ръководство за притежателите на разрешения за употреба за избягване на присъствието на примеси от нитрозамини в хода на производството на лекарствени продукти. 

ИАЛ работи в съгласие с ЕМА и другите лекарствени регулаторни органи в Европейския съюз в проучването на проблема и ще уведоми обществеността при необходимост от вземане на допълнителни мерки.

c