Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Критична е обстановката в област Добрич заради пожарите

С призив да спрат да се палят стърнища и сухи треви се обърна към жителите на област Добрич директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров. Той го отправи от профила си в социалната мрежа.

В поста си посочва, че всички пожарни автомобили са по полетата и горите. И ако това продължи няма да има кой да се отзове на пожари в домовете ни.

„Проявете малко съвест!”, призовава комисар Дарин Димитров.

Както Про Нюз Добрич писа, днес бе гасено стърнище край село Житница. Предната седмица в два поредни дни пожарникари се бориха с огъня край село Одринци.

Припомняме, че по данни на комисар Димитров, през август е имало 10 пъти повече пожари в сравнение със същия период на миналата година. Гасени са по 10-тина запалвания на ден. Пожарите през август са били основно в сухи треви, отпадъци, стърнища.

Пред Про Нюз Добрич Дарин Димитров многократно е припомнял, че е  категорично забранено опалването на стърнища, сухи треви, отпадъци. Това е регламентирано със Закона за опазване на горите и Наредбата за опазване на земеделските земи на МВР. Санкциите са от 200 до 2 000 лева.

c