Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Провеждат операция "Едуард" - ден без жертви на пътя и в област Добрич

За поредна година, Областният управител на Добрич се обръща към институциите и обществеността да се включат в операция “EDWARD” - Европейският ден без загинал на пътя, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Мотото на тазгодишната инициатива е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“

Областният управител Красимир Кирилов приканва общинските институции и отправя призив и към всички жители на област Добрич да се включат активно в Европейския ден без загинал на пътя. Той ще се проведе на 26 септември, като традиционно инициативата се съчетава с Европейската седмица на мобилността - от 16 до 22 септември.

Операция “EDWARD” се провежда за четвърта поредна година от Министерството на вътрешните работи, в качеството му на пълноправен член на TISPOL /Европейска мрежа на службите на пътна полиция/. Целта на инициативата е поне за ден да няма загинали при пътно-транспортни произшествия.

Идеята е всеки един - като участник в движението, да се замисли за рисковете, с които се сблъсква, за рисковете, които самият той създава и за това как всеки един може да допринесе за тяхното намаляване.

“EDWARD” има страница в интернет, където към момента е активен т. нар. „брояч“ на дните до 26 септември. Органите на пътна полиция засилват контролната си дейност в максимална степен, като са готови да помогнат на всеки един участник в движението и са готови да се включат в събития на свои партньори, които са се регистрирали. ГД „Национална полиция“ чрез интернет страницата си на адрес https://www.mvr.bg/opp/edward, ще актуализира информацията за събитията, заявени от партньорите, и за броя на пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените в този ден.

Областният управител Красимир Кирилов апелира към всички – водачи на превозни средства и пешеходци, да бъдат отговорни като участници в движението, защото това може да спаси десетки и стотици човешки животи и съдби. "От нас самите зависи да продължим напред, защото нито агресията, нито спестените няколко минути в пътуването ще ни донесат истинско удовлетворение", се казва в обръщението на Областния управител на Добрич.

По реализацията на операция EDWARD (в периода 2016 г. - 2018 г.) от TISPOL се отчита окуражаваща успеваемост на полаганите усилия в Дните за безопасност на движението по пътищата, организирани в цяла Европа. От полицейската структура отбелязват, че информацията и посланията им са достигнали до милиони потребители в социалните мрежи.

снимка: ilfattonisseno.it

c