Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хайтек старт на новата учебна година за СУ "Д. Талев" в Добрич

С два нови международни проекта и нов езиков кабинет стартира новата 2019/2020 учебна година в СУ „Димитър Талев“.

На 16-и септември, за поредна година ученици и преподаватели пристъпиха училищния праг и дадоха символичен старт на тазгодишните учебни часове. По традиция, откриването на учебната година в учебното заведение започва с изпълнение химна на Република България.

Гости на тазгодишното тържеството бяха г-жа Росица Йорданова – заместник-кмет в Община Добрич, общински съветници, Митко Митков – експерт Военно окръжие Добрич и г-жа Пламена Петкова – председател на Училищното настоятелство. Приветствени думи към присъстващите ученици, учители, родители и гости, поднесе Весела Панчева – директор на училището. Поздравителни адреси за успешно начало на учебната година, училището получи и редица общественици и институции.

Разбираемо, най-вълнуващ е първият учебен ден за най-малките талевци - първокласниците. Тазгодишните дванадесетокласници връчиха на първолаците Ключът на познанието, с който да отворят вратата към нови знания в живота. Още подаръци и изненади бяха подготвили ръководството и училищното настоятелство за най-новите талевчета.

През тази учебна година, в СУ "Димитър Талев" продължава утвърждаването на трите нови паралелки, учениците в които ще се обучават в обособени направления - роботика, предприемачество и български традиции.

Едно от най-новите технологични нововъведения в учебния процес е свързаано с повишаване езиковите компетенции на учениците. От тази учебна година, талевци ще се обучават на „умни" чинове. Това са ново поколение чинове, изработени от неразрушима сплав, която не се поврежда. Учебните маси са с модерен дизайн, като всяко едно учебно място съдържа система с вграден чип, който разпознава седящия на него. Пилотно, в новия хайтек кабинет ще влязат учениците от VIII "а" клас от профилираната паралелка с разширено изучаване на английски език и дигитални компетентности, съобщиха от ръководството на учебното заведение.

По два нови международни проекта от програма Еразъм + предстои да работят в СУ „Димитър Талев“ през новата учебна година. Проектите са „Future press – online newspaper and radio” - насочен към медийните технологии и „E-teachers & E-students” - обхващащ обучителни семинари за учители, в сферата на дигиталните инструменти и предприемачеството.

c