Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

12-годишна певица от Добрич предизвика фурор на фестивал в Милано

12-годишната Мари Ганчева – възпитаничка на училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич, завладя журито и публиката на международния конкурс Art muzik festival в италианския град Милано. Талантливото момиче спечели две специални отличия – да представи България на Европейския шампионат по сценични изкуства в Малта през април 2020 година и наградата на Консулството на България в Милано.

Art muzik festival бе организиран от Дариана Куманова – музикант, артист и изпълнител, настоящ диригент на оркестъра на Сан Ремо, сподели за Про Нюз Добрич вокалният педагог на Мари Милена Пеева. Изпълненията на участниците са оценявани от жури от около 20 души.

Конкурсът преминава в три кръга, първият е кастинг в пет града в България, както и във всички останали страни, от които има участници. Мари се явява във Варна и се класира за Милано. Полуфиналът е на 10 септември в звукозаписно студио в италианския град. В него част от журито слуша как звучи изпълнителят в студио. „Ние бяхме отвън и чувахме как журито й пляска. Когато Мари излезе Дариана Куманова каза, че е невероятна”, сподели Милена Пеева. Финалът на фестивала се провежда на 11 септември в джаз театър. Участниците се състезават в три категории – джуниър, младежи и за нова авторска песен, Мари е в джуниър - от 8 до 15 години. За нас Мари беше най-добрата, но и за хората в залата и за журито, защото всички пляскаха по време на цялото й изпълнение, посочи вокалният й педагог. По думите на Пеева участниците от България са били най-добри от всички изпълнители.

Мари Ганчева е шестокластничка в музикална паралелка на СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич, свири на китара. От участията си в национални и международни конкурси и фестивали, талантливото добричко момиче вече има в колекцията си няколко спечели Гран при и първи награди.

Снимки: Личен архив

c