Водещи новини - дясно Общество

Кръстовден – слънцето днес тръгва към зимата

На 14 септември се отбелязва църковният празник Въздвижение на Светия кръст Господен, който е един от четирите дни в годината, в който според Православната църква се извършва поклонение.

Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. През 326 година тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм „Възкресение Христово“. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.

На Кръстовден кръстът се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за здраве. По традиция се поръсват със светена вода къщата и харманът, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Стопаните даряват свещеника с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта.

На Кръстовден се спазва строг пост, не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки. На трапезата е позволено да се сложи грозде, печена тиква, питка и други задължително неблажни храни.

Народът вярва, че в нощта срещу празника всички молитви ще бъдат чути, а Господ слиза на земята и изпълнява всяка искрена молитва.

Слънцето от този ден нататък „тръгва назад“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта – изравняват се. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон. Може да започне сеитбата на зимните житни култури и на Кръстовден се „осветява“ семето за посев.

Имен ден имат: Кръстьо, Кръстана, Кръстинка, Кънчо, Ставри

Източник: plovdivnow.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *