Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Грандиозен концерт в Добрич за 65 години ансамбъл "Добруджа"

С грандиозен концерт тази вечер ще бъде отбелязана 65-ата годишнина на Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа". Концертът ще е бенефис на хореографа Христо Христов. Посветен е и на 60 години от рождението на проф. д-р Костадин Бураджиев.

В концерта ще вземе участие ПФА "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов, фореограф Христо Христов, музикален ръководител Живко Желев, репетитори Иванка Русева и Мариян Опълченов.

В концерта ще бъдат включени Добруджанска и Тракийска сюита с хореография на Здравко Даскалов, като музиката на Добруджанска сюита е на проф. д-р Костадин Бураджиев.

Публиката в залата на Драматичния театър "Йордан Йовков" ще имат възможност да се насладят също на Провадийски игри в изпълнение на Академичния хор при АМТИИ-Пловдив, с главен художествен ръководител проф. Бураджиев, както и на "Момински танци" и "На сватба".

Със своите над 6000 концерта ПФА „Добруджа” участва активно в концертния живот на Добруджа и България. На неговото вълнуващо изкуство се радват зрителите от десетки страни – Белгия, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Ирак, Нигерия , Китай, Холандия, Швейцария и много други. След изпълненията на Добруджанските артисти залите са отеквали от нестихващи аплодисменти на омагьосаните зрители. Награди -Златна лира на Съюза на Българските музикални и танцови дейци -Кристална лира – Специална награда на Министерство на културата за изключителен принос в културния живот на България -Кристално огърлие на Съюза на Българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в популяризиране на българския фолклор -Златен век с печата на Симеон Велики – награда на Министерство на културата Съвет на Европейската научна и културна общност и официалното представителство на Уникалните селища в Европа дава Официален почетен статут на институция с висок престиж и Обществено признание в областта на Културата и удостоява със значката – Златна книга – за принос към развитието на Българската култура – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” гр. Добрич.

c