Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Дарения за приковано на легло момиче от Добрич вместо букети в ОУ „Хан Аспарух”

Учителите от ОУ „Хан Аспарух” в Добрич призоваваме родителите и учениците да не купуват цветя за първия учебен ден, а да дарят предвидените средства в полза на Ева и нейната майка Надежда, за да ги подпомогнем. Това съобщи за Про Нюз Добрич Дияна Георгиева – начален учител в учебното заведение. Благородната инициатива е обсъдена на родителска среща, решението е взето на Педагогически съвет. Родителите проявиха изключително съчувствие, откликнаха и се надявам да съберем средства, с които сериозно да помогнем и да облекчим състоянието на семейството, посочи началният учител.

Изработена е кутия със снимки на Ева – преди и сега, която в първия учебен ден 16 септември ще бъде поставена на входа на ОУ „Хан Аспарух”, ще бъде там само за деня.

За първи път организираме такава инициатива, сподели Георгиева. По думите й обаче и преди са помагали – на Никола, възпитаник на училището, който сега е четвъртокласник. Провели са кампания и са сбрали средства за операция, от която се е нуждаел. Към момента момчето няма нужда от средства за лечение. Ние първо това проучихме – дали наши деца имат нужда от подкрепа, обясни учителят. Дияна Георгиева разказа, че възпитаник ОУ „Хан Аспарух” е Мария - сестра на Дани, за когото се провеждаше кампания. След като разбрали, че средствата са събрани, решили да подкрепят друго дете от нашия град.

След зверска катастрофа, едва 13-годишна Ева от Добрич е прикована на легло. Вече почти 8 години за нея се грижи майка й Надежда Георгиева, която също е в тежко здравословно състояние. Трагедията застига семейството на 23 октомври 2011 година. При удара бащата на Ева загива на място, а тя е с тежка черепно-мозъчна травма. Следват множество операции, но момичето остава на легло и е неподвижно. Ева не може да говори, комуникира с Надежда с мигане на очи. Чува и разбира всичко, но най-тежко за майката е, че не може да й помогне. Лекарите от години са отписали младото момиче. Но Ева не се предава и продължава с крехкото си тяло борбата за всяка глътка въздух и ден живот. Майката Надя, вследствие на големия стрес, прави инсулт и й е извършена мозъчна операция.

c