Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Студентско кино и театър предлага арт афишът на "Виа Понтика" в Балчик

Примамлив афиш за почитателите на филмовото и театрално изкуства предлага в третия си ден Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика".

На 12 септември от 11.00 часа в Каменна зала на КЦ "Двореца" започва детската театрална постановка „Тигърчето Спас”. Пиесата е създадена по идея на Рада Москова и е ще бъде изпълнена от актьорите в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Постановката е дело на проф. Жени Пашова, а режисурата - на д-р Михаела Тюлева. Автори на сценографията са Ивелин Николов и Йордан Тинков. Участват: Ивелин Николов, Йордан Тинков, Балена Ланджева, Стайко Стайков, Мариана Петрова - ІІІ курс „Актьорство за куклен театър“ от класа на проф. Жени Пашова.

От 12:00 ч. в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ възпитаници на Националната художествена академия – София ще представят интерактивната мултимедийна инсталация „Видения”. Ръководител на проекта е гл. ас.д-р Розина Макавеева - катедра „Сценография“. В интерактивната инсталация се осъществява връзка между физическата реалност и света на виденията и илюзиите. Въображението на зрителя бива въвлечено като активен участник в създаването на тези видения. Преплитат се звук, светлина, прожекция и материя, които образуват един своеобразен имагинерен пейзаж.

Третият ден от Фестивалната програма ще завърши с прожекция на късометражно кино в Каменна зала. Началото е от 20.00 ч.. Филмите които ще бъдат представени са от XIV издание на CILECT PRIZE 2019. В компилацията THE CILECT PRIZE 2019 са включени общо 288 филма - 125 игрални, 100 документални и 63 анимационни филма. Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с един филм в категориите игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ. THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. по предложение на вицепрезидента на организацията проф. д-р Станислав Семерджиев - ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) - София.

Специален акцент в четвъртия ден от Фестивала, е гостуващият спектакъл за малки и големи на Театър „Трио” – Бургас - „Оттук оттам”. Автор и режисьор е Христина Арсенова. Творбата е изградена върху 11 музикални етюда, рисуващи пъстротата на света в картини, характерни за отделни националности. Двама актьори с 50 кукли за 40 минути влизат от образ в образ на всеки три минути и показват цялата красота и многообразие на кукленото изкуство, използвайки всички познати системи кукли. 

Музиката ще Ви очарова, куклите ще Ви омагьосат - споделят актьорите Александра Енева и Ивайло Енев, които ще излязат в 18.00 часа на сцената на Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Белия град.

За 20:00 ч. в Каменна зала  в  ДКИ КЦ “Двореца“ е предвидена втората прожекция на филми от четиринадесетото издание на CILECT PRIZE 2019.

c