Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Продължава съграждането на параклиса в с. Коларци

Продължава строителството на параклиса „Света Злата Мъгленска” в с. Коларци, съобщават от Община Тервел. Светицата се чества на 18 октомври. В случай, че времето е благоприятно, освещаването на новия параклис ще стане на неговия храмов празник.

Припомняме, че изграждането на параклиса в с. Коларци започна на християнския празник Благовещение. Той ще бъде разположен в зелената площ на ул. „Втора”. Проектът е изготвен от арх. Асен Коев, фирмата строител е „Костофф” ЕООД, Добрич. Възложител на строежа е Община Тервел. След завършването на параклиса той ще бъде дарен на Българската православна църква с решение на Общинския съвет.

Залата на сградата ще бъде с площ 15,5 кв .м. Покривната конструкция е с площ 24 кв. м., а височината при купола е 6 метра. Незначително по-ниска от купола ще бъде малката камбанария над входа на сградата.

За настоящата година в общинския бюджет за градежа на параклиса е отделена сума, която се равнява на една трета от прогнозната стойност на параклиса.

В с. Коларци живеят християни и мюсюлмани. Местните хора разказват, че непосредствено след края на Втората световна война се е зародила инициатива за изграждане на църква, избрано е и място. Начинанието обаче не е завършено и поколения християни от селото израстват без православен храм.

Света Злата Мъгленска е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в Македония. Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Още от малка се проличават нейните рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

c