Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Реализират нови здравни програми за хората в община Ген. Тошево

Шест нови здравни програми, насочени към превенция на социално значими заболявания във всички възрасти, ще бъдат изпълнявани от Медицинския център в град Генерал Тошево. Програмите ще се изпълняват, след като са приети с мнозинство от Общинския съвет, съобщават от местната администрация. Освен превенция на социално значими заболявания, мярката цели и финансово подпомагане дейността на местния Медицинския център.

Програмите, за реализацията на които Oбщина Генерал Тошево сключва договор с Медицинския център в града са:

  • „Профилактика на детското зрение”
  • „Превенция на заболяванията на слуха в детската възраст”
  • „Борба с детско-юношеското затлъстяване и свързаните с него заболявания”
  • „Добър естетически вид и комфорт, чрез профилактика и лечение на гръбначни изкривявания и ранно откриване на вродени заболявания на опорна двигателния апарат”
  • „Профилактика за рак на маточната шийка”
  • „Профилактика за ранно откриване на диабет на лица над 18 годишна възраст ”

Одобрени са до 28 000 лв. за финансово обезпечаване на всички дейности и тяхното изпълнение, до края на настоящата календарна година.

С цел търсене на алтернативни начини за финансиране на единствения медицински център в общината, кметството има внесено предложение чрез НСОРБ (Национално сдружение на общините в Република България) към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В него се настоява за нормативна промяна, даваща възможност на общините, финансово да подпомагат местните лечебни заведения за извънболнична помощ. Към момента законовата рамка позволява на общините да закупуват апаратура.

В отговор на отправеното питане от страна на Община Генерал Тошево, министър Ананиев е посочил, че предложението е включено с допълване на Закона за лечебните заведения на чл. 10, ал. 2, което при приемане от Народното събрание ще даде възможност общинските лечебни заведения за извънболнична помощ, когато са единствени в населеното място, да могат да бъдат финансирани с целеви субсидии за текущ ремонт на дълготрайни материални активи и финансово оздравяване, уточняват от пресслужбата на Общината.

c