Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Над 100 кг риба ще обогатят Празника на плодородието в Шабла

Над 100 килограма риба ще бъде приготвена и поднесена на присъстващите на Рибения фестивал в Шабла. Той ще се проведе в рамките на Празника на плодородието на 14 септември.

В рамките на Рибения фест ще се състои вторият сезон на кулинарното шоу „Кметът може и да готви Шабла 2019“. През 2018 година градоначалникът на морския град Мариян Жечев показа умения в кухнята заедно с колегата си от побратимената община Терешин, Република Полша. Тази година той ще кулинарства с известния на всички Ути Бъчваров.

Рибеният фестивал ще стартира в 14 часа. Ще бъде проведено кулинарно състезание „ FishChef Шабла 2019“. В него ще се включат пет отбора от крайморските населени места на община Шабла, които ще се състезават в приготвянето на разнообразни рибни ястия. Присъстващите ще похапнат рибена чорба по традиционни за този край рецепти. Ще опитат пържена, печена и панирана риба, ще се докоснат до кулинарните възможности на местни рибари и майстори в кухнята.

Идеята Рибният фест да се проведе именно в този момент е свързан с факта, че Празникът на плодородието всяка година се посещава от забележимо все повече хора и участниците са най-разнообразни, посочват от Община Шабла. Именно на празника се дава възможност заетите в сектор „Рибарство“ да популяризират своите местни рибни и други деликатеси. Празникът с всяка следваща година се ползва с повишен интерес и един допълнителен Рибен фестивал с водещ акцент за значимостта, полезността на рибата, аквакултурата и сектор „Рибарство” като цяло ще доведе до нарастване на интереса и консумацията на продуктите от сферата. Повишаването на обществената осведоменост в сектора на рибарството и аквакултурите ще доведе и до повишаване на доходите на заетите в него чрез прибавяне на нова стойност към традиционната им практика, а именно предоставяне и популяризиране на местни рибни деликатеси, което води и до затваряне на цикъла (добив, производство и реализиране на продукция).

Празникът се финансира със средства по проект „Информационна кампания на територията на община Шабла на тема „Полезността на продуктите от риба и аквакултури“. Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за Морско дело и рибарство 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и Държавния бюджет на Република България.

ПРОГРАМА НА ПРАЗНИКА НА ПЛОДОРОДИЕТО - ШАБЛА 2019

  • 9 часа – 16 часа:  Изложба-базар на гълъби, кокошки и други декоративни птици, декоративни рибки и храна,
  • 11 часа – 12 часа:          Подготовка и подреждане на щандовете,
  • 11.:30 часа – 11.40 часа: Изпълнение на Духов оркестър при НЧ „Зора1894“, Шабла,
  • 11.40 часа – 11.50 часа: Благословение на празника от отец Павел,
  • 11.50 часа – 12 часа: „В Зеленчуковата градина“ – басня от Радой Киров. Представят децата от IV подготвителна група „Смехорани“ при ДГ „Дора Габе“ в Шабла,
  • 12 часа – 13 часа:          Преглед и оценка на щандовете от специално жури, водено от Ути Бъчваров,
  • 12.10 часа – 16 часа: Изпълнения на фолклорни групи и танцови състави от област Добрич,
  • 13 часа – 14 часа:          Кулинарно шоу с участието на кмета на Община Шабла Мариян Жечев и Ути Бъчваров,
  • 14 часа – 15 часа:          Начало на Кулинарно състезание  „FishChef  Шабла 2019“,
  • 16 часа – 16.30 часа: Награждаване на победителите от кулинарното състезание и конкурсите,
  •  16.30 часа: Концерт на Николина Чакърдъкова.
c