Водещи новини - дясно Здраве Общество

Отстреляни диви прасета в област Добрич – с Африканска чума

Два нови случая на Африканска чума по диви свине са регистрирани в Добричко, съобщи по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност за храните д-р Борислав Каменов. Те са установени на територията на Държавното ловно стопанство в Тервел. Отстреляни са били четири диви прасета, проби от тях са изпратени в Националната референтна лаборатория в София. При две от прасетата е потвърдено заболяването.

На територията на страната до 6 септември са регистрирани още два случая на Африканска чума по свинете – в Горна Оряховица и Велико Търново.

Д-р Каменов съобщи, че днес ще приключат плащанията на обезщетения в размер на 300 лева на стопаните от община Добричка, които сами са усвоили домашните си прасета. В областта единствено не са изплатени парите на стопаните в община Генерал Тошево, това ще бъде направено в четвъртък и петък. Директорът на ОДБХ посочи, че са подадени 1 120 заявления за обезщетения. След прецизиране на документацията правоимащите на територията на областта стопани са 1 108.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *