Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

С вълнуващо тържество 130 първокурсници прекрачиха прага на Колеж Добрич

Новата академична година на Колеж Добрич към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” бе открита с тържествена церемония днес. Гости на празника бяха кметът Йордан
Йорданов, заместник областните управители Красимир Николов и Живко Желязков, които са възпитаници на Шуменския университет, директорът на ОУ „Хан Аспарух” Невяна Люцканова, зам.-директорът на Добруджански технологичен колеж доц. Радко Михайлов.

С „Добре дошли!” приветства около 130-те първокурсници директорът на Колеж Добрич проф. д.м.н. Николай Янков. Новите студенти положиха клетва за принадлежност към ШУ „Епископ Константин Преславски” и Колеж Добрич.

Аз съм много тясно свързан с колежа, сподели кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той разказа, че е възпитаник на ОУ „Хан Аспарух”, което се намира в съседната на колежа сграда. „Малките деца обичахме да контактуваме с големите батковци и каки. За нас тогава те бяха пример за младото поколение”, посочи Йорданов. Той пожела на студентите да останат в Добрич, защото градът ни има нужда от тях.

Успешно полагане на изпитите и попътен вятър в платната на образованието бе пожеланието към първокурсниците на зам.-областния управител Красимир Николов. Той ги призова никога да не забравят своите преподаватели, учебното заведение и да са горди, като него, че са възпитаници на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

„Подготовката на педагогически кадри за предучилищното и началното образование е изключително важна и отговорна задача, която има касателство с всяко семейство – каза в приветствието от името на ръководството на Добруджански технологичен колеж, на
Технически университет, Варна и от свое има доц. Радко Михайлов. Вашият колеж е тази образователна институция в нашия град, която успешно се справя с нея на високо образователно и научно ниво, допълни той.

Прочетен бе поздравителен адрес от ръководството на ОУ „Хан Аспарух”.

„Ние, младите хора, трябва да осъзнаем, че висшето образование е необходимо, защото то ще ни подготви за успешната професионална реализация. То ще ни помогне да добием знанията, уменията и увереността, за да се изградим като специалисти в областта, която
сме избрали. А специалностите, които се изучават в Колеж Добрич, са актуални и значими за запазване на националната идентичност”. Това каза в приветствието си към новите студенти третокурсничката Васка Иванова. Тя подчерта, че обучението на студентите от Колеж Добрич е от най-всеотдайните преподаватели, които са готови да дадат всичките си знания и опит, за да направят от тях успешни
специалисти.

В края на тържеството зам.-директорът на Колеж Добрич гл. ас. д-р Камелия Койчева сподели една рецепта за успех на известен писател: „Учи, докато останалите спят. Работи, докато останалите се шляят. Подготвяй се, докато другите играят. Мечтай, докато останалите само желаят”. На излизане от залата първокурсниците докоснаха трибагреника и така засвидетелстваха предаността и верността си към колежа, университета и родината.

c