Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Мотористи от цялата страна ще почетат в Добрич годишнината на паметника на Хан Аспарух

Мотоциклетисти от Национален клуб „Кан Аспарух 681” организират чествания във връзка с 38-ата годишнина от издигането в Добрич на паметника на създателя на българската държава в Добрич, съобщиха организаторите.
Събитието ще започне с почетна мото обиколка на град Добрич. Преди това – в 11 ч., мотористите ще се съберат пред Мотоклуб „Орлите” (ул. „Бойчо Огнянов” 6) в 11 часа. Мото шествието ще завърши пред паметника на хан Аспарух.

В 12 часа присъстващите ще отдадат почит на българския владетел и патрон на клуба като поставят венци и цветя на паметника.

В събитието ще се включат мотоклубове, свободни мотористи и граждани от цялата страна.
След това рокерите ще се отправят към нос Калиакра, където преди месец, със средства, събрани от националния клуб, беше издигнат пилон с българското знаме. На крепостта в близост до флага ще бъде поставена паметна плоча.

Честванията ще завършат с празненство в местността „Иканталъка”. Там двучасов концерт ще изнесе групи – „Епизод”.

На следващия ден мотоциклетистите от „Кан Аспарух 681” ще се присъединят към колегите си от Добрич за отбелязване на Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти.
Паметникът на Хан Аспарух в Добрич е най-големият паметник на българския владетел.  Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Скулптор е Величко Минеков. През 2010 г. е избран за символ на гр. Добрич. Архитектурният комплекс включва голяма статуя на Аспарух, възседнал кон и вдигнал победоносно меч в ръка. Пред него са наредени скулптури на неговите войни, също вдигнали победоносно мечове към небето. През 2014 г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника.

c