Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Маестро Чучков откри XXIII издание на "Надежди, таланти, майстори" в Добрич

С много емоция, цветя и напътствия от председателя на журито към младите музикални таланти, започна XXIII издание на Международния конкурс Надежди, таланти, майстори" 2019 в Добрич. От 9 до 13 септември в Огледална зала "Нели Божкова", инструменталисти и формации - бъдещи звезди на концертната музикалната сцена, ще се представят пред петчленното музикално жури и публиката, в надпревара за представяне на най-доброто, което са постигнали в израстването си до момента.

По време на церемонията по официалното откриване, Маестро Виктор Чучков - вдъхновител и председател на журито на конкурса, сподели:

"Уважаеми гости и Вие скъпи колеги, които ще изпитате вълнение да бъдете на сцената, бих искал да Ви кажа, че не бива да се чувствате като на конкурс - изправени пред изпитни комисии, а като на празник на музиката!

Радвам се, че вече за 23-и път Община Добрич е един прекрасен стопанин, по прекрасен начин даващ старта на редица музикални дарования - много от тях вече утвърдени на световната музикална сцена и гордост за България. Препоръчвам на всички участници да влагат много любов и да се стремят да бъдат посредници между гениалния композитор и публиката. Не мислете за конкуренцията, за наградите, за публиката! Участвайки тук - Вие всички вече сте победители!

От своя дългогодишен опит - в продължение на 23 години, съм се убедил, че журито трябва да предложи много любов към таланта и по своеобразен начин да го закриля - нещо, което вече сме го показали през годините. Членове на журито са били имена от цял свят. Някои от тях, по уникален начин са подавали ръка на талантите - със стипендии, с предложение за концерти в Холандия, в САЩ и на много още места. Скъпи участници - това е едно състезание, но състезание на Вашата емоция. Онази, която трябва да видите в разплаканите очи на публиката, а не в надпревара за собственото его. Благодарение всеотдайността и на домакините, през годините виждаме, че всеки един си тръгва от този конкурс с усмивка и удовлетворение."

Добрич става сцена на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“

Освен проф. Чучков, членове на тазгодишното жури са: проф. Гинка Гичкова / цигулка /, доц. Огнян Константинов / виола/ и новите имена за издание 2019 - д-р Столина Добрева / китара/ и доц. Дино Имери /пиано/ от Република Северна Македония.

По решение на Организационния комитет, видовете инструменти за солистичните категории през тази година са пиано, цигулка, виола и класическа китара. Продължава традицията за излъчване на наградени в категории - учител / ученик, акомпанимент и клавирно дуо на четири ръце. Интересен е и формата от участници за категорията Камерен ансамбъл.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е.  лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.

c