Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Земляческа среща и нов храм радват днес село Нова Камена, Тервелско

В село Нова Камена, община Тервел, днес ще се проведе земляческа среща, организирана от кметството в селото.

Празникът ще започне в 9 часа с приветствие пред храм „Рождество Богородично”. Концерти ще изнесат детският фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” и църковният хор „Свети Георги” от Тервел. От 10 часа на площада пред читалището в Нова Камена ще се състои веселие с участието на самодейни състави от община Тервел. Специални гости ще бъдат Петър Петров и Калинка Вълчева.

Пристигналите от близо и далеч жители на селото ще могат да посетят и новата църква, която носи името „Рождество Богородично” и днес има храмов празник. Поради невъзможност на Доростолския митрополит Амвросий освещаването й няма да се състои днес.

Първата копка и полагането на кръста бяха направени именно от владиката на 18 април 2017 г.

Желанието на хората от селото да имат свой църковен храм датира от много години. През 2015 г. Община Тервел възложи изготвяне на технически проект за нов църковен храм. Визуализацията на сградата бе представена пред  населението през юни 2015 г. През 2016 г. техническият проект бе одобрен и получи разрешение за строеж. Архитектът, изготвил проекта на сградата в част „Архитектура“, е Сергей Михайлович Киорогло. Конструктор е инж.Младен Върбанов от Каварна. Сградата е със застроена площ от 116 кв. м. Залата е 86 кв. м, има емпория (балкон) за църковен хор. Притворът е отворен, вграден в основната конструкция на сградата чрез арки.

Изпълнението започна в началото на 2017 г., когато в капиталовата програма на общината бе включен като нов обект храмът в с.Нова Камена. Фирмата , построила църквата е „Добруджа Билдинг“ ЕООД гр.Добрич. Строителството продължи три години – 2017,2018 и 2019 г. За трите поредни години общината задели общо 123 х.лв. Други 15 хиляди лв. бяха събрани от дарители. Имената на дарителите за изграждането на храма ще бъдат съхранени в паметната книга , която ще бъде поставена в залата. Иконостасът е от липова дървесина, с дълбока ажурна резба. Изработен е от майсторско ателие „Ваневи“ от гр. Велико Търново. Същото ателие през 2010/2011 г. изработи иконостаса на храма в гр.Тервел.

В Нова Камена иконите са репродукции, осигурени от Община Тервел.

Камбаната беше пренесена от малка църква в с.Орляк, която вече е затворена, но местните хора помнят, че в нея е служил отец Георги от с.Жегларци.

Надписите и храмовата икона за фасадата на сградата са изработени от  „Зона Арт Принт“ гр.Добрич.

c