Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отлично каране и сребро за Алекс Петров от Добрич на Европейското по джет ски

С отлично каране 16-годишният Алекс Петров от Добрич записа участието си в Европейското първенство по джет ски European Jet Ski Cup Sofia 2019, който за първи път се проведе край София, във водите на язовир Искър.

Вчера на слалома с прави джетове той записа в актива си 120 точки и стана първи. Младият талант завоюва две втори места в клас Ski Am прав джет, макар и след авария днес в последното мото, съобщиха за Про Нюз Добрич от семейството му. Иначе той показа невероятен стил на каране и перфектен слалом. Другото му сребро е в клас Runabout 1100 седнал джет мъже.

Много силно представяне имаше и другият състезател от Добрич – сестрата на Алекс - 11-годишната Мари Петрова, която бе и най-младият участник в първенството. Тя кара при деца седнал джет Runabout Junior. За нея това е едва второ състезание и се представи много добре, като кара без грешка

European Jet Ski Cup Sofia 2019 се организира от фондация „София Европеска столица на спорта“ и Водомоторната ни федерация, като се проведе на плажа Иструм Парк и във водите на язовир Искър.

В двата състезателни дни зрителите наблюдаваха над джет ски състезатели, претенденти за призовите места от България, Гърция, Турция, Сърбия, Унгария и Румъния.

В класа на най-мощните джетове до 500 конски сили зрителите имаха удоволствието да наблюдават европейския шампион Никос Флорос от Гърция и носителя на Балканската титла в майсториския клас Кристиян Чобану от Румъния.

Срещу състезатели от детския отбор на България (10-15 години ) застанаха 37 конкуренти от чужбина.
 Последователно стартираха клас „Деца“, „Жени“, „Експерт до 230 к.с., “Екперт“ до 300 к.с., „Про Ам“ и кралския Про Джи Пи клас с позволен тунинг над 500 к.с. съответно по 4, 6 и 10 обиколки на водното трасе.
В конкуренцията на отлично подготвени състезтели от 5 държави (Гърция, Турция, Сърбия, Унгария Румъния и Кипър) нашите очаквания за победа се свързват с имената на  Марио Михалев (прав джет) и Христо Щърбанов в Про Ам класа (седнал джет), както и с 16-годишния Алекс Петров, който вече се състезава при мъжете има зад гърба си участие в Европейско и Световно първенство.

Снимки: Личен архив

c