Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На Малка Богородица в Нова Камена отвори врати храм „Рождество Богородично“

В септемврийската утрин на 8  септември село Нова Камена посрещна скъпи гости за троен празник - откриване на нов църковен храм, връчване на почести за Почетен гражданин на гр.Тервел на подполковник Ради Радев и земляческа среща.

Църквата „Рождество Богородично“ бе построена в празен двор, отреден за църква.Тя бе едно от обещанията, дадени от кмета Живко Георгиев на жителите на селото през 2015 г., в началото на настоящия мандат, съобщиха от общинската администрация. „Още тогава, преди да започне строителството, знаехме, че тя трябва да отвори врати на храмовия си празник, на осми септември. Успяхме, но това нямаше да се случи, ако не бяхме получили помощ от десетки граждани и фирми, които откликнаха на апелите за дарителство. Нямаше да можем да я завършим. Средствата за изработването на  иконостаса са изцяло от дарения. Дарение е и дограмата на сградата”, посочиха още от Общината.

Благопожелания за новия храм, жителите и гостите на селото отправиха Маринела Димитрова – кмет на кметство с. Нова Камена и Дияна Илиева- зам.-кмет на Община Тервел. Поздрав към гостите на тържеството поднесе ДФТА „Калинка Вълчева“. Цялото тържество премина под звуците на песнопенията на църковния хор при храм „Св.Георги Победоносец“ - Тервел. След приветствията гостите влизаха в храма, палеха свещи за здраве и благополучие, разглеждаха интериора на църквата и отправяха молитви към Божията Майка.

Инициативен комитет от общественици от Тервел и Нова Камена предложи подполковник Ради Радев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на гр.Тервел“. В Общинския съвет бе внесено предложение за сформиране на комисия, а тя от своя страна събра информация за заслугите на подполковник Радев за българската музикална култура и единодушно реши, че той следва да получи званието „Почетен гражданин на Тервел“. Почетна грамота, плакет на града и сребърна икона на Св. Георги бе връчена на подполковник Радев от председателя на Общински съвет Тервел инж.Симеон Симеонов.

Роден в Добрич от 2007 г. той е главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър, а от 2008г., след издържани конкурси по дирижиране и композиция, е назначен за главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

Земляческата среща бе пред празнично украсеното с черги, кенари и носии читалище на селото. Сърдечен поздрав към гостите поднесе кмета Маринела Димитрова. Тя припомни имената на старите български родове, основали селото и вдъхнали му живота, който и до днес то има. Българи, дошли с челядта си от Северна Добруджа, разработили богатото добруджанско землище и създали домовете си в китното тервелско село. Маринела Димитрова връчи и свидетелства за дарение на всички дарители на средства за храма. Свещениците осветиха вода и курбани за здраве и веселието започна – с песни от всички самодейни певчески групи от общината и със специалното участие на именитата певица Калинка Вълчева и народния певец Петър Петров.

Пожеланията към новокаменци бяха да са здрави, да пазят и обичат селото си – богато на история, заобиколено от плодородна земя, населено с трудолюбиви хора, събиращо под небето си своята челяд от близо и далеч.

c