Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

По 165 лева върви тон дърва в Добрич, възможно е леко поскъпване през зимата

165 лева е цената за тон нацепени дърва за огрев в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич собственикът на ЕТ „Йорданов” Михаил Йорданов. Той се занимава с този бизнес от над 20 години, фирмата му предлага въглища, дърва и пелети. По думите му в момента е най-натовареният период в годината, независимо какво твърдо гориво се купува за зимата.

Йорданов сподели, че за Добричкия регион, а и за Варненския се търгуват основно дърва. Най-предпочитани са цер, т. нар. меше и дъб, в 80 процента хората си купуват такава дървесина. Фирмата предлага дърва от почти всички видове -  акация, червен дъб, габър саксен и други. Всички те са на една цена.

Михаил Йорданов увери, че за сега дърва за огрев има, тъй като заводите купуват все по-малко. Това е и причината да няма увеличение на цената в сравнение с м. г. Търговецът обаче не изключва през зимата дървата леко да поскъпнат – с не повече от 5 до 10 лева. „Винаги зимно време разходите да се изкарат дървата от горите са по-големи”, обясни той.

Хората купуват различни количества дърва в зависимост от потребностите си, сподели Йорданов. Има такива, които се вземат по едно чувалче с 20 кг, както и други, които си купуват по 20 тона. Но едно домакинство взема средно от 3 до 5 тона, за да изкара зимния период, каза търговецът.

Аз обяснявам на всички клиенти, че е най-добре да се запасят с дърва още през пролетта, посочи Йорданов. По думите му тогава няма да им се налага да чакат на опашки. „От друга страна през пролетта се купуват дърва, които са разяни през зимата. Те са на 5-6 месеца и са сухи. Когато ги купуват през лятото най-често са сурови и имат влажност 60-70-80 процента. По този начин им излизат определено по-скъпи”, обясни той.

„Моят призив е хората да преминават на горива, различни от дървата, било то пелети, въглища или нещо друго, за да може дървесината да не се унищожава”, сподели Михаил Йорданов. По думите му обаче въглищата и пелетите са по-скъпи от дървата. Специално за пелетите той обясни, че с цената им се спекулира. В момента те са два пъти по-скъпи отколкото преди 4-5 години, когато започнаха да ги произвеждат, обясни търговецът.

c