Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Археологическа експедиция проучва антична и средновековни сгради на нос Чиракман край Каварна

Експедиция от Археологическия институт с музей при БАН открива от днес четвъртия си сезон в проучванията на историческия нос Чиракман край Каварна, съобщи на БТА директорът на музея в морския град Пенко Георгиев. По думите му екипът под научното ръководство на д-р Елена Василева ще продължи разкопките на средновековни сгради от ХV-ХVII век, както и на сграда от античния период. Археолозите очакват да обогатят с нови данни историята на търговските отношения на древногръцката колония Бизоне, както и на средновековния град, възникнал върху останките на античната крепост.
Нос Чиракман, който е бил обитаван от елинистичната епоха до късното средновековие, е паметник на културата, проучван повече от три десетилетия. При археологическите разкопки е разкрита крепостната стена, базилика от VI век, няколко църкви, късносредновековен некропол с над 700 погребения и други.
Разкопките в тазгодишния сезон се финансират от Министерството на културата и община Каварна и ще продължат до края на септември, каза директорът на Историческия музей в морския град.

Източник: БТА

c