Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Стипендии и отличия връчват на лауреатите в "Надежди, таланти, майстори"-Добрич

След броени дни, град Добрич ще е отново домакин на Международния музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ . От 9 до 13 септември, талантливи участници от Русия, Турция и България ще се представят в отделните категории по време на тазгодишното издание на престижната конкурсна надпревара.

Лауреатите във всяка категория - оценени и класирани на призови места, получават  годишни стипендии от Министерство на културата, според правилника на Националната Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Отличените участници получават също Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Не са рядкост случите, в които член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от свое име, при показан изключителен талант на участник в конкурса.

За времето на своето 23-годишно съществуване, Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ се е превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич. Сред имената на членовете на международното жури присъстват музиканти и преподаватели от европейска и световна величина.

Председател на журито в тазгодишното издание ще бъде вдъхновителят на конкурса - проф. Виктор Чучков. Две нови имена присъстват като членове, които ще оценяват в категориите китара и пиано - д-р Столина Добрева - Директор на НМУ „Л. Пипков“ София и доц. Дино Имери от Северна Македония. Оценяващи в категориите цигулка и виола ще са - проф. Гинка Гичкова и доц. Огнян Константинов - преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София.

50 са участниците - от България, Русия и Турция, записани за участие в конкурса.

В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са: пиано, цигулка, виола, класическа китара.

Една от най-атрактивните категории е Учител / ученик, при която публиката има възможност да добие пряко впечатление от майсторството в изпълнението и на двамата. Акомпанимент и Клавирно дуо на четири ръце, са другите клавирни категории в конкурса. Голямо разнообразие има и в категорията Камерен ансамбъл. С цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси., журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника. „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“, гласи новоприетият текст.

В качеството на домакини, организаторите осигуряват подходящи акустични зали за репетиции, включително и в самия ден на явяване на участниците. Младите изпълнители имат на разположение корепетитори, за да подготвят максимално добре представянето си пред журито. Конкурсната част се провежда в една от най-представителните зали на Добрич - Огледална зала „Нели Божкова“. Младите инструменталисти в категория пиано, имат привилегиятагията да се представят, използвайки концертният роял „Стейнуей“, който е част от професионалния музикален реквизит на залата.

“Надежди, таланти, майстори” очаква близо 50 инструменталисти в Добрич

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите, следва церемонията по награждаването. Най-доброто е запазено за края - концертът-сюрприз, в който членовете на журито представят пред публика и участници своето майсторство, превръщайки поредицата от напрегнати конкурсни дни в един истински празник на класическото музициране.


Кратки творчески визитки на членовете на журито в "Надежди, талант, майстори" - Добрич 2019:

Д-р Столина Добрева ( китара) е родена в Бургас. Завършва СМУ „Любомир Пипков” в София и Държавното висше училище за музика във Фрайбург, Германия в класа по китара на проф. Соня Прунбауер. Столина Добрева е лауреат на награди от редица национални и международни конкурси, между които „Млад музикант” – Чирпан, „Аполония” – Созопол, Хоф – ФРГ, Участва в майсторски класове на Алваро Пиери, Карло Доменикони, Робърт Брайтмор, Александър Фраучи и др. От 1994 г. преподава китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков”, София. Нейни ученици са лауреати на над 150 награди от конкурси в България, Полша, Румъния, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Италия и др. Автор е на серия научни изследвания върху историята на китарата в България. От 2001 г. е главен редактор на списание “Китара“. През 2012 г. защитава докторски труд на тема „Историята на китарата в България. Литература, педагогика, изпълнителство.” Столина Добрева участва като член на жури в редица фестивали и конкурси в България, Румъния и Македония. Провежда майсторски класове в рамките на китарни фестивали в Синая,Румъния и Скопие, Македония. Изнася концерти в България, Германия, Турция, Унгария и др. Реализира записи за БНР и БНТ.

Доц. Дино Имери (пиано) е един от най-възхваляваните и перспективни македонски пианисти. Роден е през 1990 г. Завършва Държавното музикално училище в Скопие „Илия Николовски – Луж“ в класа на проф. Людмила Романова, след което продължава обучението си във факултета по музикални изкуства в класа на проф. Борис Романов. Въпреки младата си възраст се представя с голям успех в европейски културни центрове, международни фестивали и свири със световноизвестни музиканти и оркестри. През 2010 г. подписва договор с Еuropean Piano Program, който му дава възможност да гастролира в няколко европейски музикални столици и да реализира редица музикални проекти. През 2013 г. пианистът получава най - високото признание за класически музикант в Македония – наградата “Virtuosi” в категорията „Млад музикант“ за изключителни успехи. През същата година издава своя първи компактдиск със записи на творби от Хайдн, Бетовен, Брамс и Лист, в сътрудничество с F.A.M.E.’s – Film & Music Recording Company. Сътрудничи успешно с редица инструменталисти и диригенти като Томас Херцог, Клеменс Шулдт, Филип Хескет, Диана Имери Илкоска, Саша Николовски, Борян Канев и др. Има записи за  MRTV, HRT 1 & HRT 3, TV ORF Austria, France 3 Channel, F.A.M.E.’s – Film. Няколко известни международни композитори са писали музика специално за младия пианист, посвещавайки му свои творби. Сред тях са френският композитор Колет Муре с роизведението си  “Logos”, хавайският композитор Джон Кароло с “Dino’s Dilemma”и македонският композитор Дамир Имери със своята „Сюита за пиано“. В момента е хоноруван преподавател, доцент по пиано в Държавния център по музика и балет в Скопие „Илия Николовски – Луж“. Преди няколко дни Дино Имери получи най- голямата награда „Маестро на годината“ 2018 в Македония.

Проф. Гинка Гичкова ( цигулка) започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“, Варна. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун. Професор Гичкова развива богата и активна дейност. Гостува като солист на всички оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис под диригентството на Д. Петков, К. Илиев, Е. Чакъров, В. Стефанов, Й. Дафов, М.Таварес, Й. Конта и др. Води летни курсове по интерпретация в Солун, Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика в България и чужбина. Нейни ученици са лауреати и носители на първи награди от наши и международни конкурси.

Доц. Огнян Константинов  (виола) завършва  НМУ  “Любомир Пипков”, София  като  ученик на Борис Абаджиев по виола  и  Георгита Бояджиева по камерна музика. Учи в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа по виола на проф. Александър Нейнски  и по камерна музика на проф. Димо Димов  и проф. Димитър Козев. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 2005 г. до 2016 г. свири в известния квартет “Димов”. През 2013 г. защитава образователно-научна степен „Доктор” по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”,  в която понастоящем е доцент. Член е на камерния ансамбъл “Софийски Солисти”.  Като солист и кмерен изпълнител е участвал многократно във всички български музикални фестивали  „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale”  и др. Сред записите, които е реализирал за БНР, БНТ, Bayrische Rundfunk, VMC “Musical Trеsaurus”, „Labor Records”, “Concord Concerto” личат произведения като „Лакриме” от Б. Бритън, „Кадиш” от М. Копитман, „Сюита в старинен стил” от А. Шнитке, „Соната за флейта, виола и пиано“ от К. Дебюси,  световната премиера на “Blood Moon Rising” от Пол ван Брюхе и др. Изнася майсторски класове по виола и журира в престижни конкурси.

Проф. Виктор Чучков - председател на журито. Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.

c