Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Бившият окръжен прокурор на Добрич Васил Миков се застреля в дома си

Бившият окръжен прокурор на Добрич Васил Миков, който последно бе прокурор от Върховната касационна прокуратура, е намерен мъртъв в дома му.

Единствената версия е за самоубийство. "В 15.35 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от член на неговото семейство, че той е намерен починал в жилището си в София", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от 61-годишния прокурор Миков пистолет. 

В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор.  

Васил Миков e рoдeн нa 1 май 1958 г. Зaвършвa гимнaзия в гр. Тoлбухин прeз 1976 г. и Юридическия факултет нa CУ „Cв. Климeнт Oхридcки“ прeз 1984 г. Рaбoти кaтo cъдия изпълнитeл, cъдия и прoкурoр в Бaлчик, Дoбрич и Вaрнa.

Беше окръжен прокурор на Добрич, а след това - първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, от 1998 г. до 2006 г., cлeд тoвa e прoкурoр във ВКП.

През 2000 г. имаше два атентата в Добрич срещу съпругата му нотариус Анета Микова. Взривното устройство било поставено пред вратата на офиса, който се намира срещу Съдебната палата в града. От мощната експлозия бяха изпочупени прозорците на околните сгради. Месец по-рано кантората на Микова бе опожарена. Поръчителят и на двата атентата е един и същи човек, твърдяха тогава от полицията. Миков не поиска охрана нито за семейството си, нито за кантората на съпругата си.

През 2001 г. СДС в Добрич реши да излъчи като свое предложение за синята листа варненския апелативен прокурор Васил Миков.

Flashnews.bg припомня, че той бе известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков на заточение в Кърджалийската окръжна прокуратура. Националното сдружение на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още в началото на месеца, но бе регистрирано в съда на 18 октомври. В управителния съвет на новото сдружение, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура. Тогавашният главен прокурор предложи смяната му – очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

c