Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В две общини в област Добрич вече са изплатени обезщетенията на стопаните заради чумата

Обстановката по отношение на Африканската чума по свинете в област Добрич е спокойна, съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия д-р Димка Димитрова – главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните. Има нови огнища, но в други области – в с. Веселиново и Смядово, Шуменско и в Руен, област Бургас.

Както Про Нюз Добрич писа, вчера изтече крайният срок на обявеното от областния управител Красимир Кирилов бедствено положение в област Добрич във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната. Съгласно Закона за защита на населението при бедствия, след 30-дневното удължаване и при липса на нови случаи бедственото положение е прекратено. То може да бъде обявено отново, ако възникне нов случай на заболяването на територията на областта.

Вчера започнаха да се изплащат обезщетенията на подалите заявления стопани, които са общо 1 120, съобщи д-р Димитрова. 536 ще получат сумата от 300 лева по банков път, а останалите 584 – на ръка. Приключило е изплащането на парите в общините Шабла и Крушари, днес се раздават в Каварна, утре - в Балчик, след това в Генерал Тошево и Тервел. Изплащането на обезщетенията в община Добричка ще започне в понеделник.

По думите на главния инспектор в ОДБХ в област Добрич е приключило ликвидирането на прасетата в т. нар. "заден двор". В свинекомплексите продължава вземането на проби, сред тях няма положителни, мерките за био сигурност се затягат.

Засега свикването на Областната епизоотична комисия си остава всяка седмица до следващо нареждане на земеделския министър Десислава Танева, съобщи зам.-областният управител Живко
Желязков.

c