Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Добрич отбелязват Деня в памет на загиналите мотористи

За четвърта поредна година BMM (Българска мотоциклетна медия) и социалната мото кампания “Ние сме хора, не “донори”, инициират отбелязването на Ден в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. По традиция този ден се отбелязва в третата неделя на септември и през тази година ще е на 15 септември.

В град Добрич, началото ще бъде поставено в 13:00 часа в двора на храм „Света Троица“ , където пред паметника на загиналите по пътищата ще бъде отслужен молебен за загиналите мотористи. След богослужението мотоциклетистите ще тръгнат към лобните места на загиналите си приятели и съмишленици, където ще поставят венци и ще отдадат почит. 

Този ден е „черен ден“ за мотосредите и техните близки, и провеждането му е и апел към всички участници в пътното движение за по-голяма толерантност и отговорност.  

Мотоколоната ще премине през следният маршрут: църква Света Троица – ул. Васил Левски – ул. Хан Аспарух – бул. Добричка епопея – бул. Трети март – околовръстен път 97 - бул. Добруджа - околовръстен път 97/71 – ул. Войвода Димитър Калъчлията – бул. 25 Септември – околовръстен път 97 - бул. 25 Септември – ул. Простор – Гробищен парк - ул. Простор – бул. 25 Септември - бул. Трети март – ул. Сан Стефано - ул. Св.Св. Кирил и Методий – ул. Райко Даскалов.

Очаква се временно затрудняване на движението по това трасе, като организаторите апелират гражданите за разбиране, имайки предвид характера на провежданото мероприятие. 

15 септември е и светла дата за Добрич и региона. Мотообиколката ще завърши на паметника на Генерал Колев, за да се отбележат 156 години от рождението на великият българин. 

„ На 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници е роден великият Генерал Иван Колев. По време на Първата световна война (1915 – 1918) генерал-майор Колев първоначално командва поверената му дивизия, след което на 23 март 1916 е командир на 1-ва конна дивизия, като от 7 май същата година е инспектор на конницата. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа по време на Първата световна война при Куртбунар, Кочмар, Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав.“ 

Шофирайте внимателно, някой ви обича! 

Снимка: plevenzapleven.bg

c