Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Фондация "Лумос" осигурява занимания за младежите от Защитеното жилище в Кушари

От 2 до 5 септември за втора поредна година Фондация „Лумос“, клон Добрич, осигурява интерактивни занимания за младите хора и персонала на Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост – с.Крушари, които да са забавни и в същото време образователни, съобщават от общинската администрация.

В рамките на четири дни младежите и девойките ще се запознават с техните права и ще се учат да изразяват себе си за важни  неща. Познания за това какво означава за тях бедност, глад, образование, участие, равенство, права. Как разбират своя опит по тези теми и какво избират те, са част от заниманията, които са представени по интерактивен начин под формата на игри, разбираеми символи и език. Планирани са и се провеждат групови и индивидуални срещи в работилничката, за да може всеки от седмината млади хора с увреждания да намери за себе си и най-комфортния начин, по който да участва.

За разхлада и забава младежите ще правят заедно безалкохолни летни коктейли, които биха могли сами да приготвят в бъдеще за себе си или приятели.

Това е поредна  инициатива, чрез която  се стремим по естествен и лесен начин да въведем младежите  и девойките от Защитеното жилище в темата за техните права и как на практика те да бъдат прилагани. Подкрепата на всеки млад човек да може да се изразява свободно, по свой индивидуален начин, независимо дали е в резидентна грижа или в семейство, вече означава уважаване на неговото право на участие. Още по-важно е да се помага на най-уязвимите  – тези с институционален опит, които не са имали шансове като деца да растат в семейство и да развиват самочувствие и умения за независим живот.

c