Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добрич ще отбележи тържествено 103 години от Добричката епопея

С поклонение и поднасяне на цветя в памет на загиналите в събитията от 1916 година, в град Добрич ще бъдат отбелязани 103 години от паметната за българите Добричка епопея.

В 10.00 часа на 7 септември в параклиса „Св. Архангел Михаил“ във Военно гробище музей, свещенослужители ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за загиналите воини. За гражданите на Добрич, желаещи да посетят Военно гробище музей, е осигурен безплатен автобус, който ще тръгне от Младежкия център в 09.30 ч., информираха от общинската администрация.

В 11.00 часа под звуците на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. – лейтенант Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Очаква се на събитията да присъстват представители на Министерския съвет, на държавни и общински институции, обществени и политически организации, почетни граждани, общественици, граждани.

Тържествената програма продължава през целия ден. Ще бъдат положени цветя на Кръст–паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея  1916 г., на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов.

През целият ден от Регионален исторически музей – Добрич, във Военното гробище-музей се организира Ден на отворените врати. Там гражданите ще имат възможност да се запознаят с подредената изложба „Добричката епопея 1916 година“.

За най-малките граждани и гости на града, в Градски парк „Свети Георги“ ще има импровизирана Работилница за хвърчила с модератор Евгени Георгиев. В творителницата за хвърчила могат да се включат всички желаещи, а началото ще бъде в 11.00 ч. Организаторите се надяват хвърчилата на изпъстрят небето над Добрич на 7 септември.

Благодарение на победоносния ход и национален дух на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население, през септември 1916 г. територията на Южна Добруджа е отвоювана и българите отбелязват своето освобождение. В знак на национално уважение и признателност към героите на Добруджа, Добрич бе обявен за град на българската бойна слава.

Община Добрич отправя покана към всички граждани да се поклонят пред паметта на загиналите воини, и да отдадат почит към техния Урок по Родолюбие!

c