Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Десет пъти повече пожари са гасени в област Добрич през август 2019

"През август имаме много пожари – десет пъти повече в сравнение с миналата година", съобщи за Про Нюз Добрич директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров. По думите му се е налагало огнеборците да гасят по 10-тина запалвания на ден. Завишение на броя на пожарите в сравнение с м. г. е имало и през юли, но доста по-малко. „Като че ли опасността да се подпали пшеницата ги караше да са по-внимателни”, коментира Димитров.

Пожарите през август са били основно в сухи треви, отпадъци, стърнища, на малка площ и без загуби, но много като брой. Шефът на пожарната коментира, че гасенето им зависело от мащабите на засегнатите площи, но продължавало по около два часа. Основно започвали около пътищата. Изключение по мащаби правел пожарът край Дуранкулак, където изгоряха 30 декара борова гора.

Според директора на РД „ПБЗН” факторите за завишението на броя на пожарите са много. Единият е продължителното засушаване и високите температури. Вторият е човешкият фактор – в повечето случаи те са причинени от небрежни действия – хвърлени цигари, палене на огньове на неподходящите места.

Комисар Димитров посочи, че винаги има опасност пожарите да се разпространят, тъй като сухата растителност граничи с нещо. „Всеки един пожар, който не тръгне да се гаси, не е ограничен в развитието му, има опасност да се разпространи върху населени места, гори, реколта”, обясни огнеборецът.

Много трудно доказуемо е да се намери човекът, който е минал по пътя и е изхвърлил цигарата си, сподели шефът на пожарната. „Трябва да има очевидец. А и минава половин час и повече, докато огънят се разгори и се види”, каза още той. Комисар Димитров посочи, че за почти всеки по-голям пожар се образува досъдебно производство, прокуратурата го следи, търсят се хората, но е трудно да бъдат установени.

c