Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

След края на сезона работодателите не внасят здравни осигуровки на наетите

Сезонните работници, които не започнат нова работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от офиса на Национална агенция по приходите (НАП) Добрич. За да не бъдат прекратени здравните услуги, осигурявани от Националната здравноосигурителна каса, работниците трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офиса на НАП - по местоживеене, както и да внесат дължимите вноски. Декларация  образец № 7 се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

За лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват и от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Тоест, здравната вноска за месец септември 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2019 г. През тази година, размерът на минималната здравноосигурителна вноска е  22,40 лева. за хората, попадащи в тази категория.

От НАП Добрич напомнят още, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за последните три години. Проверка на здравноосигурителния статус добруджанци могат да  направятна място  в офиса на приходната агенция в града или чрез електронната услуга на НАП - „Здравноосигурителен статус“ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

c