Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Гагаузи от Молдова грабнаха наградата за танцово изкуство на МФ „Българско наследство“ - Балчик

Приключи петият Международен форум „Българско наследство“ – Балчик, в който взеха участие състави от Молдова, Румъния, България и Украйна.

Ансамбъл „Лале“ от с. Кирсово (Гагаузия, Молдова), с ръководител Вера Драганова и Мария Доброоглу спечели първо място за танцово изкуство. Младата певица от Кюстендил Василия Петрова получи „Гран при“ за най-добро индивидуално изпълнение на автентична фолклорна песен, а най-голямата награда приеха танцьорите от състав „Партньори“ отново от Кюстендил.

„Български сърца“ от с. Нови Троян (Украйна) с ръководител Иван Брадарски е с най-високото отличие за изпълнение на обработен и автентичен фолклор. Баба, майка и две внучки – квартет „Чуфърличеви“, отнесоха първо място за своето изпълнение. Лична грамота за акордеонистката Татяна Пенкова, която е и ръководител на състав „Български сърца“ от с. Кортен (Молдова), който също получи достойно отличие. Второ място за ритуала „Пеперуда“, наричане за дъжд, изпълнен от сънародниците ни от с. Казаклия (Молдова).

Награда получи и тригодишната Иванина от село Царевец, както и певчески състави и индивидуални изпълнители от Балчик, Варна, Дропла и други добруджански места. В един от фестивалните дни се осъществи побратимяване между украинското село Холмское, изпълнители на обреда „На миджия“, и село Сенокос (област Добрич). Специална купа получи краеведът Георги Казанджиев, както и Татяна Ковтун, координатор на МФ „Българско наследство“ в Украйна.

Наградите бяха връчени от председателя на журито – изкуствоведът Илияна Димитрова, молдовския писател Димитър Боримечков и директора на МФ „Българско наследство“ Маруся Костова. 

c