Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Румънски специалисти проявяват интерес към Училището за здраве в Албена

Специалисти от Румъния проявяват интерес към «Училище за здраве – за деца, родители и учители», което ще се проведе в Албена. Това съобщи на пресконференция почетният председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. д-р Светослав Ханджиев. Тази година курортът за седма поред година ще е домакин на събитието. Тя се провежда под егидата на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Организатори са Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и Албена. Участват лектори от Медицинските университети в София и Варна, както и от Националния център за научни изследвания, Париж.

Доц. Ханджиев посочи, че ще се положат усилия за участието на представители от Румъния в Училището за здраве и инициативата да се разшири. По думите му, в него могат да се включат специалисти и от други държави – Сърбия, Македония. Доцентът изрази увереност, че инициативата ще бъде подкрепена от Албена. Той сподели, че в курорта са правени много конгреси с участници от цял свят и даде за пример Балканският конгрес по проблемите на затлъстяването.

Доц. Ханджиев сподели, че целта на Училището за здраве в здравословен начин на живот да се обучат не само децата, а и техните родители и учители. Три са основните акценти, на които ще се спрат специалистите - правилното хранене, двигателната активност и съня. Тази година участниците в Училището за здраве са 75-76 от градовете София, Варна и Кърджали. 31 тях са деца.

За първи път тази година с децата ще се работи в кулинарни работилници. В тях ще се говори за плодовата бомба, как да си правят сандвичи, супер айран, въобще как да се хранят. Родители и учители ще присъстват на лекции, изнесени от преподаватели в Медицинските университети в София и Варна и д-р Франсоаз Ровие-Сос – от Центъра за научни изследвания в Париж. Една от темите ще е бъде свързана със здравето на зъбите на децата. 

Нашата цел е също моделът Училище за здраве – за деца, родители и учители” да се мултиплицира, сподели доц. Ханджиев. По думите му в Кърджали вече има клуб „Училище за здраве”. В няколко учебни заведения в София пък се изнасят лекции.

c