Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Обявиха победителите в конкурса за проект на пазара в Добрич (+снимки)

Столично архитектурно бюро е победителят в конкурса за  нов облик на пазара в Добрич и прилежащата му територия, който бе обявен от Община Добрич.

Интересът към  конкурса беше голям. Постъпиха и бяха разгледани 13 проекта, 113 чертежа и един макет, те бяха обсъдени и класирани, съобщи пред журналисти днес председателят на журито архитект Иван Димчев. То беше с международен характер, като в него участваха архитекти и урбанисти от България, Унгария, Италия и Естония.

На първо място е класиран проектът на „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД, София, на второ е „Андонов и синове дизайн” ООД , а на трето място „ДОНТДИАЙУАЙ” ООД, гр. София . Отличени са още два проекта за качества „ВЕКОМПЛЕКС” ООД, гр. София  и „ДИЗАРХ” ООД, гр. Варна.

Сред участниците има екип на току що завършили архитекти и ландшафтни архитекти ДЗЗД „МЕРКАТО”, които са единствените участници от Добрич.

Най-добрият проект радикално трансформира пространството като са преодолени различните нива, на които сега е разположен пазарът, поясниха от журито.

„За избора на проект бяха изготвени критерии, по които сме оценявали. Пазарът на Добрич е разположен на територия, която е с доста комплицирани връзки и проблеми. Достъпът до пазара се осигурява от подлез, който е доста неудобен и нефункционален. Другата връзка е пешеходното преминаване по „Полк. Дрангов”. В същото време, пазарът е на няколко ниво. Едно от условията бе да бъдат преодолени тези нива, да няма стъпала, а по възможност, теренът на пазара да се изравни. Този проект предлага едно плавно слизане в подлеза и излизане на ул. „Гоце Делчев” т.е. едно неусетно преминаване под ул. „Отец Паисий”. Това са най-важните достойнства на този проект, посочи арх. Димчев. Обясни, че и други проекти са решили проблема по подобен начин, но по отношение на функциите на пазара, неговата естетика и обслужване имат някои недостатъци.

Отличеният с първо място проект на „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД, София

 Авторите предвиждат обектът да бъде изграден от метална конструкция с висящ покрив от съвременни прозрачни материали. Изпълнено е условието да се подчертае главният вход на пазара да е от северната страна.

Предвижда се организацията на търговията да става с комбинирани павилиони, тип гондола, които да могат да се затварят през нощта. Стоката към павилиона ще се изложи така, че да има достъп до клиента, да има място, където да постави личния си багаж, малък склад за търговеца и други.

Проектът предвижда компромисно решение по отношение на паркирането - чрез успоредно паркиране по ул. „Отец Паисий”. Но, той предлага и многоетажен механизиран паркинг на мястото на сегашния.

Пазарът ще има и открита сцена за събития и презентации.

Следващата стъпка е в най-кратко време да се сключи договор за проектиране, като на победителя ще се сключи договор за работен проект.

Според условието на конкурса, реализацията на проектите трябва да се вмества в рамките на 2 млн.лв. Подготвена е възможността общината да сключи договор за кредит с Регионалния фонд за градско развитие, с който преговорите за кредитиране вървят отдавна. Тази сума е определена като така, която общината може да си позволи, съобщи заместник-кметът арх. Боян Коларов.

Той отправи благодарност към всички български екипи, които положиха усилия за участие в нашия конкурс. Както и на журито за сериозните усилия.

Очаква се до края на пролетта на следващата година проектът да е готов. В рамките на следващата година да може да започне строителството на пазара, което да се осъществява на етапи, без дейността на пазара да бъде прекъсвана.

Класираният на второ място проект на „Андонов и синове дизайн” ООД
Проектът на „ДОНТДИАЙУАЙ” ООД, гр. София , класиран на трето място
Проектът на екипа от Добрич ДЗЗД „МЕРКАТО”
Проектът на „ВЕКОМПЛЕКС” ООД, гр. София

Списък на участниците в открит архитектурен конкурс за проект с наименование „Нов облик на Централен пазар гр. Добрич и прилежащата му територия”

  • 707 - „ВЕКОМПЛЕКС” ООД, гр. София
  • 725 – „ИФРА ПРО КОНСУЛТ” ООД, гр. София
  • 731 – Анна Христова Попова, гр. Варна
  • 740 – „Архитект„Киряков” ЕООД, гр. Стара Загора
  • 723 –ЕТ „Дженерал – А - Олег Николов”,  гр. София
  • 757 – „Проект Консулт” ЕООД, гр. София
  • 750 - „ДОНТДИАЙУАЙ” ООД, гр. София
  • 742 – „ДИЗАРХ” ООД, гр. Варна
  • 737 – „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД
  • 717 – ДЗЗД „МЕРКАТО”
  • 735 – „Андонов и синове дизайн” ООД
  • 764 – „ХАУС ДИЗАЙ ФАКТОРИ” ЕООД
  • 782 – „НОВИЗА” ЕООД
c