Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добруджанска шевица и много зеленина в проекта за пазара на млади архитекти от Добрич

Единственият участник от Добрич в конкурса за нов облик на пазара, който бе обявен от Община, е ДЗЗД „МЕРКАТО”. Дружеството обединява студенти и току що завършили архитекти и ландшафтни архитекти от града.

Нашият проект е класиран на шесто място, но за нас той е на първо. Ние много го харесваме и смятаме, че комбинира по най-добър начин функциите, естетиката и, разбира се, отговаря на бюджета, определен от Община Добрич”, сподели пред Про Нюз Добрич Жара Кирякова, която представлява ДЗЗД „МЕРКАТО” .

„Смятам, че сме се представили много добре. Заданието беше много комплексно, имаше много проблеми, които трябваше да се решат. Всеки проектантски екип е подходил по различен начин. Смятам, че нашето решение не отстъпва по никакъв начин на останалите”, добави тя.

Обявиха победителите в конкурса за проект на пазара в Добрич (+снимки)

По думите ѝ, проектът на младите добричлии е семпъл, като включва фолклорни мотиви като добруджанската шевица, внедрена в някои от детайлите. Наблегнали са основно на озеленяването, за да създадат приятна среда за жителите на Добрич.

Най-отличителното, според Жара Кирякова, е, че предлагат създаване на пешеходна главна улица през целия пазар, като от двете ѝ страни е предвидено да има щандове.

„Идеята е да създадем такава приятна озеленена среда в пазара. Нашето решение не е много по-различно от печелившото, но подходът на организация е малко по-различен. Искаме да превърнем това място в сборен пункт за хората. Да отиват до това място, не само, за да пазаруват, но и да минават от там, защото им е приятно и по път да пазаруват от стоките на продавачите”, сподели младата архитектка.

Тя пожела на членовете на младия творчески екип още много проекти – съвместни или поотделно, но винаги успешни и оценявани високо от международното жури, както е в случая и с този - дебютен за тях, проект.

c