Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Албена отваря врати Училище за здраве - за деца, родители и учители

Училище за здраве - за деца, родители и учители, отваря врати в дните между 1-6 септември в черноморския комплекс "Албена", съобщават от курорта, който е сред организаторите на форума заедно с Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Седмото му издание ще се проведе от 1 до 6 септември в курорта Албена под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Събитието е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и курортен комплекс Албена. Участват лектори от Медицинските университети в София и Варна, както и от Националния център за научни изследвания, Париж.

Последното проучване на Световната здравна организация (COSI), публикувано в научното списание Obesity Facts тази година, показва, че най-висока честота на наднормено тегло и затлъстяване сред децата (6-9 годишна възраст) се наблюдава в средиземноморските държави – Гърция, Италия, Испания, Португалия и Малта. Едно от четири деца от общо 21 държави от Европейския регион са с тежко затлъстяване. Според това проучване в България 8.6% от децата в тази възраст страдат от затлъстяване и 15.4% от наднормено тегло.

Доказан факт е, че спазването на определени норми по отношение на храненето и двигателната активност от най – ранна детска възраст е гаранция за постигането на по– добър здравен статус и повишаване качеството и продължителността на живота на населението.     

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба.

Завършилото преди две години европейско проучване за превенция на затлъстяването сред децата, в което участник бе и Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, показа, че децата (6-9 годишна възраст) заедно с тези от Гърция са на второ-трето място по консумация на плодове. Алармиращият факт от същото проучване е, че нашите деца прекарват най-много часове пред екран (26 часа/ седмично) в сравнение с тези от Белгия и Холандия (14 часа/ седмично).

c