Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е "Обсечение"! Не се носи черно, не се пие червено вино и не се работи

Православната църква празнува на днешния ден отсичането главата на Свети Йоан Кръстител. Денят се нарича "Обсечение", "Църн св. Йоан". Св. Йоан Кръстител е обезглавен по нареждане на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Претдеча. Неговите ученици погребват тялото му, а главата остава като реликва.
В народните вярвания се смята, че на този ден змиите и гущерите се прибират в леговищата си. Скриват се и демоните, самодивите, юдите (иуди), змейовете и пр. Денят се смята за "лош" и на него нищо не се работи. Също така не се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - грозде, дини. Не се пие и червено вино. Това е свързано с вярването за отрязаната глава на св. Йоан.
"Сече" се и водата - става по-студена и затова людете не бива да се къпят в открити води. Възрастни българи от варненския край разправят, че на Секновение змиите, гущерите и другите влечуги се прибират в зимовищата си при Змийския цар. „Накрай света" отиват и самодиви, самовили, змейове и змеици и се готвят за зимуване.
В този ден не се почва нова работа. Жените не кроят, не шият, защото се смята, че дрехата, скроена или ушита на този ден, е „черна" и носи нещастие.
Същите резултати носи и употребата на всичко черно, Затова, ако не жалеят, хората не носят черни дрехи на празника. Не ядат черно грозде, а за да не боледуват, хапват бяло грозде и бяло вино пият.
Някъде през нощта палят огньове за предпазване от злите сили. Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици) за зимнина, иначе не се работи. Вярването за отрязаната глава на св. Йоан забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.
Това е вторият летен празник (след Eньовден - празникът на раждането на Св.Йоан) на християнския светец, този път посветен на смъртта му.

Източник: flagman.bg

c