Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Десетки учители се търсят в област Добрич преди новата учебна година

Преди началото на новата учебна година училищата в област Добрич се търсят учители по почти всички общообразователни предмети и редица професионални специалности.

Данните на Регионалното управление по образование сочат, че към момента при тях има обявени 21 свободни работни места за преподаватели в училища на територията на областта, съобщиха за Про Нюз Добрич от просветната институция.

Неотдавна броят на вакантните места е стигнал до 70.

Сред десетките свободни работни места най-много вакантни бройки има за преподаватели по математика /4,5 щатни бройки/, както и за начални учители /4/. Търсят се също трима детски учители, по двама преподаватели за възпитатели за целодневно обучение, по руски език, по физика. По другите предмети към момента има по едно вакантно място.

Очакват се кандидати и за начални учители в СУ "Никола Вапцаров" в Добрич, ОУ "Васил Левски" в село Божурово, СУ "Стефан Караджа" в Каварна, като в морския град се търси и образователен медиатор в началното училище "Братя Миладинови".

Традиционно не достигат преподавателите по чужди езици. Свободни работни места с английски език са обявени в училището в балчишкото село Оброчище, в шабленското Дуранкулак, с руски език се търси в село Коритен, община Крушари. Училищни директори в региона предлагат работа и на учители по български език и литература, математика и информационни технологии, биология и химия, философия и други предмети.

До началото на новата учебна година в професионалното обучение трябва да бъде осигурен учител по графичен дизайн и визуални изкуства в СУ "Свети Климент Охридски" в Добрич, по фризьорство в професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в областния град, по шлосерство в обединеното училище "Добри Войников" в село Победа, Добричката община.

Традиционно, най-трудно се намират учители за училището в село Дуранкулак, предвид неговата отдалеченост, коментираха от РУО.

Очаква се до началото на учебната година да бъдат обявени нови свободни места. Прогнозите са до 15 септември вакантните длъжности да бъдат заети.

c