Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Генерал Тошево почетоха 33 години от върховната саможертва на летците-герои

И през тази година признателни граждани се поклониха пред героизма на капитан Венко Савов и ст. лейтенант Йордан Тенчев. Точно преди 33 години двамата летци извършват подвиг, който и до днес продължава да вдъхновява всеки отдаден на небето ас.
На 27 август 1986 година военните летци се разбиват със своя самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на града и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево. В близост до лобното им място, през 1996 година, по инициатива на общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, е открит паметник на двамата герои. Всяка година пред него се полагат венци и цветя. През 2000 година двамата летци са удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин” на град Генерал Тошево, а техните имена носят и две улици в града.
В церемонията по отбелязване на годишнината заместник-кметът на Община Генерал Тошево Георги Георгиев разказа повече подробности за онзи злокобен ден преди 33 години и страшния сблъсък. Слово по случая изнесе и кметът Валентин Димитров, който изтъкна, че кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев са нашите големи герои и те никога няма да бъдат забравени, тъй като техните имена са ярко записани в паметта на тошевци. Градоначалникът се обърна и към децата с думите „Пожелавам ви всеки ден да бъдете герои. Герои във всичко и в очите на всички“.

Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.
Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.

c